Društvo Ekonomija Naše pare

Lečenje dece u inostranstvu: Grad odlučio da deo novca iz budžeta usmerava ka republičkom fondu

Gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović objavio je na svojim javnim profilima na društvenim mrežama da su zaključkom gradskog veća za ovu godinu obezbeđeno blizu 25 miliona dinara iz lokalnog budžeta kao podrška za lečenje dece od oboljenja, stanja ili povreda koja se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji.
ilustracija: Pixabay

Gradonačelnik je najavio da nije reč o jednokratnom rešenju, već da će u svakoj narednoj budžetskoj godini u budžetu biti obezbeđena sredstva u visini od 1 odsto poreskih prihoda za ovu namenu.

Saša Pavlović (arhiva UU/Boom93)

Pavlović je naveo i da se zaključkom veća stiču uslovi za sklapanje ugovora sa Budžetskim fondom za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Republici Srbiji, za šta, kako je napisao, postoji tačno propisana regulativa u skladu sa zakonom.

Nakon ovog poteza, lokalnoj samoupravi u Požarevcu u suštini ne može da se zameri da ne želi da izdvaja novac za lečenje dece. S druge strane, na ovakvim postupkom Grad je samo delimično izašao u susret zahtevima pojedinaca i lokalnih inicijativa koje su preko zvaničnih kanala upućivani počev od druge polovine novembra. Izbegnute su varijante prema kojima bi se budžetski novac direktno donirao za pojedinačne slučajeve, namenski opredeljivao prema pojedinačnim zahtevima institucijama ili komisijama na lokalnom nivou, odnosno usmeravao fondacijama i udruženjima preko kojih bi se donirao u korist lečenja određene dece.

Slobodan Vasić (arhiva Boom93)

Prve reakcije na ovakvu odluku po društvenim mrežama došle su upravo od pojedinaca koji su se u prethodnom periodu oglašavali ispred inicijativa, a koji su upitali da li neko može da garantuje da će novac usmeren Fondu iz koga se leče svi građani doći do dece iz Požarevca za koju se novac prikuplja SMS porukama i donacijama.

„Šta smo uradili od novca gradjana Požarevca uplatili smo u centralnu kasu iz koje se leče svi. Humano i više od toga. To bi bilo u redu i na mestu da smo prvo svoju decu izlečili pa onda od viška sredstava donirali deci u Srbiji“, napisao je između ostalog Slobodan Vasić koji je jedan od predstavnika lokalne inicijative „Za pravo na život Dušana, Luke, Pavla i Aleksie“.

Dodao je da tom odlukom nije oduševljen i da ne očekuje „bogzna kakav povoljan ishod“.

Ranije je Vasić najavio da će poslednjeg dana ove godine na ulice izaći požarevački bendovi i orkestri koji će svirati sa okrenutim šeširima u kojima će prikupljati novac za lečenje četvoro dece iz Požarevca.

Kako će zaključak uticati na ostala izdvajanja u budžetu?

Novac koji je zaključkom opredeljen, kako je Pavlović naveo, za 2020.godinu, iznosi tačno 1 odsto predviđenih poreskih prihoda u Nacrtu budžeta za 2021.godinu. Iako je jasno da grad ima višak novca u budžetu, nije jasno da li će i na koji način zaključak uticati na izdvajanja za ostale namene iz gradske kase u 2021.godini.

Funkcionisanje republičkog Fonda

Budžetski fond za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji osnovan je 2014.godine, kako bi se pored novca iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) obezbedila dodatna institucionalna pomoć za lečenje dece i odraslih u inostranstvu.

printscreen: fond.gov.rs

Prema navodima na zvaničnom sajtu, od osnivanja Budžеtskog fonda za lеčеnjе oboljеnja, stanja ili povrеda kojе sе nе mogu uspеšno lеčiti u Rеpublici Srbiji do 5. juna 2020. godinе, odobrеna su 192 zahteva za lečenje u inostranim zdravstvenim ustanovama, predloženo da se pošalje 396 uzoraka za dijagnostičko ispitivanje u inostrane laboratorije i odobren je 41 zahtev za lečenje uz angažovanje inostranog medicinskog stručnjaka.  Za nekoliko pacijenata odobravan je odlazak na lečenje više puta.

Iz Budžеtskog fonda u 2019. godini odobrеna su srеdstva za lеčеnjе 48 pacijеnata u inostranstvu – inostranim zdravstvеnim ustanovama (2 zahtеva su odobrеna u 2018.godini, a plaćanjе jе izvršеno u 2019.godini). U 2019.godini donеta je 141 odluka o dodеli srеdstva iz Budžеtskog fonda kojim sе odobravaju srеdstva za slanjе uzoraka za laboratorijsko ispitivanjе u inostranim laboratorijama.

Planirana srеdstva za Budžеtski fond u 2020. godini iznosе 544.233.000 dinara.

Na zvaničnom sajtu Fonda je navedeno i da je do sada na lečenje upućeno 156 dece i uloženo 630 miliona dinara za lečenje pacijenata u inostranstvu.

Tekst je nastao u okviru projekta „Transparetno i javno – Gde idu naše pare “ koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca. Projekat je realizovao autorski tim Boom93. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.  

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Uroš Urošević

Bavi se novinarstvom od 1996.godine. Povremeni je dopisnik i saradnik više medija i organizacija u Srbiji. Oženjen, otac dvoje dece.

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • „Gradonačelnik“ je odlučio da ide preko republičkog fonda,to je ok,ali ne dobijaju sva deca pomoć iz tog fonda,zato ljudi i osnivaju druge fondacije! Nije ispravno što se izdvaja samo 1% iz budžeta,trebalo je bar 5%! Postoji mogućnost da gradska skupština donese akt,kojim se dozvoljava pomoć bolesnoj deci iz neiskorišćenih sredstva budžeta ili nenamenjenih sredstava i to preko centra za socijalni rad,koji bi ta sredstva preusmerio roditeljima bolesne dece!
    Odluka „gradonačelnika“ je pro forme,da mu se ne bi više prebacivalo da ne čini ništa,vrlo licemerno sa njegove strane!
    Mada,kada razmislim,ipak je učinjen neki pomak,minimalni,ali pomak,prošla SNS „lokalna samouprava“ nije izdvojila ni 1%!
    Žao mi je što se nisu oglasili i uticali na „vlast“ u gradu, pravnici,sudije,ekonomisti i druge profesije,koje su mogli da usmere „gradonačelnika“,kako ispravno da postupi,kako bi bolesna deca u Požarevcu direktno dobila pomoć,mada tu ima i grešaka od strane centra za socijalni rad,centra za zdravstvenu zaštitu,itd.

%d bloggers like this:
Send this to a friend