Društvo

Lekari apeluju na trudnice da se čuvaju virusa i izbegavaju okupljanja

Foto/T.S Kovid ambulanta/ medicinski radnici

Foto/T.S Kovid ambulanta/ medicinski radnici

U kovid ambulantama u Požarevcu i Kostolcu prethodnih dana broj pregleda  se kretao se između 130 i 140 na dnevnom nivou. Dr Snežana Stojković u izjavi za Boom 93 kaže da je smanjen broj pozitivnih, ali je apelovala  na građane da se pridržavaju svih mera, posebno trudnice jer je period pred nama posebno rizičan zbog sezona slavlja te je rizik od širenja virusa daleko veći.

Epidemiološka situacija u gradu malo  je povoljnija nego u prethodnom periodu. Manji je pritisak na kovid ambulantu u odnosu na pre mesec dana ,broj pregleda je duplo je smanjen, ali po rečima dr Stojković različite su kliničke slike pacijenata od lakših do teških sa obostranom upalom pluća koja je poslednijih nedelja karakteristična kod velikog broja pacijenata.

Baner Boom93 Android aplikacija

Situacija je znatno bolja u odnosu na prethodne nedelje, juče je evidentiran 131 pregled, kod 15 pacijenata je potvrđeno da su kovid pozitivni, a četiri pacijenta sa težom kliničkom slikom su transportovana za bolnicu. I dalje je veliki broj njih sa obostanom upalom pluća.“  -kaže dr Stojković.

Ona posebno apeluje na sve trudnice kao i one što planiraju trudnoću da se čuvaju virusa, okupljanja i  da se obavezno vakcinišu.

Apelujem na trudnice da se zaštite od ovog virusa i da se ponašaju u skladu sa preporukama, sezona je respiratornih infekcija, pojavljuju se i novi sojevi virusa pa treba biti oprezan. U drugom stanju, veliki broj žena muči muku sa respiratornim infekcijama, zapušenim nosom i upalom sinusa – najčešće zbog uticaja hormona. Zbog toga što su trudnicama disajni putevi osetljiviji, trebalo bi voditi računa i zaštiti ih kako bezazlena respiratorna infekcija ne bi uznapredovala u recimo, ozbiljnu upalu pluća. Virus nije naivan, imamo i trudnice sa lakšom kliničkom slikom, ali nažalost imamo i teže kliničke slike gde su trudnice hospitalizovane sa komplikacijama koje nosi ovaj virus.“-naglašava dr Stojković.

Preporuka lekara je   da se i dalje pridržavaju svih mera a posebno u periodu koji je pred nama jer ide sezona slavlja i prazničnih okupljanja.

I dalje nema opuštanja,u zatvorenom su maske i dalje obavezne,  bez većih okupljanja ukoliko je moguće. Dolaze i građani  iz inostranstva pa se plašim da ne donesu novi soj virusa,kao i druge viruse, pa treba biti oprezan kod druženja, posebno mladi. Neophodno je da se što veći broj mladih vakiciniše zbog okupljanja i praznika koji predstoje. Nadajmo se da ce broj pozitivnih padati do Božića zbog vakcinacije.“ –

Imunizacija građana protiv koronavirus se i dalje odvija na svim punktovima u Požarevcu i Kostolcu,a građanima su dostupne sve vakcine sem Moderne i Astra Zeneke jer su  trenutne zalihe su potrošene. Juče je na vakcinalnim punktovima dato 104  doze vakcina, od tog broja 11 prvih doza, a 16.219 građana je primilo i treću buster dozu vakcine.