Društvo

Lekari: Kakve korona brojke možemo da očekujemo nakon praznika?

BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/DS

BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/DS

U Srbiji se u poslednjih nedelju dana smanjuje broj zaraženih virusom korona, ali lekari upozoravaju da to ne sme da nas „uljuljka“, jer je još uvek veliki broj pacijenata na bolničkom lečenju i na dnevnom nivou umire oko 60 ljudi.

Epidemiolozi kažu da se polako smiruje novi talas epidemije, ali da će broj zaraženih „oscilirati“ na dnevnom nivou nakon praznika, jer su mnogi neradne dane iskoristili da se odmore na planinama i u banjama što je pogodovalo širenju virusa piše Euronews Srbija.

U Srbiji je dominantna omiron varijanta virusa korona, koja se brzo širi, ali još uvek u cirkulaciji ima i delta soja koji je u septembru i oktobru zadao najteži udarac u našoj zemlji, sa najviše umrlih od početka epidemije. Ukoliko se tome doda da je registrovan i stelt omikron, koji se brže širi od izvornog omikrona, onda mesta za opuštanje nema.

Baner Boom93 Android aplikacija

Povećanje broja zaraženih

Epidemiolog Kliničkog centra Srbije Vesna Mioljević kaže da je epidemiološka situacija i dalje nestabilna i očekuje porast broja zaraženih nakon praznika. Ona je ocenila da ćemo, zahvaljujući vakcinama i antivirusnim lekovima, ove godine verovatno biti „negde na korak ispred virusa“. Konstatovala je da je, ako se uporede brojke od pre nepunih mesec dana, broj pozitivnih sada manji.

„Imali smo 26. januara skoro 20.000 pozitivnih, juče oko 7.000 pozitivnih – povećan je broj pacijenata koji su na respiratoru, i onih koji su izgubili bitku sa kovidom tako da je realno očekivanje da ćemo nakon praznika imati povećanje broja obolelih“, rekla je juče Mioljević za RTS.

U prilog tome navela je da kruže delta, omikron i stelt soj virusa i ocenila da je treba biti više nego oprezan jer je epidmiološka situacija nestabilna.

Mnogi se pitaju kada će Srbija objaviti vesti koje nam stižu iz zemalja zapadne Evrope da se ukidaju mere. Ono što se zaboravlja je da su zapadnoevropske države imale stroge protivepidemijske mere, a da ih u Srbiji skoro da nije ni bilo. Na snazi su obavezna maska u zatvorenom prostoru, distanca, kovid propusnice posle 20 sati u ugostiteljskim objektima i kockarnicama, kladionicama.

Epidemijski talas pri kraju?

Epidemiolog Radmilo Petrović smatra da je ovaj epidemijski talas, izazvan omikronom, pri kraju da će broj novozaraženih do kraja februara biti drastično smanjen tako da će zdravstveni radnici moći malo da predahnu.

„Mislim da je ovaj talas (izazvan omikronom) pri kraju, da će se završiti do kraja februara. Nećemo doći do nula zaraženih na dnevnom nivou, ali će broj zaraženih biti smanjen da mogu da odahnu zdravstveni radnici“, rekao je Petrović za Euronews Srbija.

Podseća da se omikron varijanta virusa korona lako širila da je bilo mnogo više zaraženih nego što je registrovano na testiranju.

„Bilo je sedam, do deset puta više zaraženih nego što su pokazivale zvanične brojke. Bilo je dosta asimptomatskih pacijenata, onih koji su bili inficirani, a nisu imali nikakve simptome bolesti. Mali je procenat onih koji nisu inficirani i koji nisu stvorili imunitet“, rekao je on za Euronews Srbija.

Smatra da će biti još mutacija i manjih talasa, ali da neće biti sa ovolikim brojem zaraženih kao do sada. Napominje da ide lepo vreme, da će ljudi više boraviti na otvorenom, provetravati prostorije, te da više neće biti takve koncentracije virusa u zatvorenom prostoru.

„Još uvek umire dnevno dosta ljudi. To je posledica ogromnog broja zaraženih u januaru, ali počeće i ta krivulja da pada. Niko se nije danas zarazio i sutra umro“, naveo je on.

Ne treba popuštati mere

Virusolog Nada Kuljić Kapulica smatra da se približava kraj epidemije, ali da nije vreme za popuštanje mera.

„Treba da se nose maske dok god se registruje jedan umrli pacijent i jedan na respiratoru. Treba biti odmeren i čuvati se. Mislim da ovo ide prema kraju“, navela je ona za Euronews Srbija.

Dodaje da virus neće nestati, da će ostati među ljudima i da će uvek nalaziti osetljive osobe koje će povremeno od njega oboljevati.

„Ako bude oponašao ostale koronaviruse, koji nisu opasni, onda će i on izazivati blaže infekcije, a najviše će ga biti u ovo doba – kraj zime, početak proleća“, navela je ona.