Društvo

Obuka za novih 35 ličnih pratilaca deteta

Obuka za 35 kandidata za lične pratioce deteta počela je danas. Na realizaciji ove usluge u januaru je angažovano 40 pratilaca, a budući da i dalje postoji potreba za njihovim angažovanjem, projektom koji realizuje Udruženje "Veritas" obezbeđena su sredstva za edukaciju novih 35.
Boom93/N. Stojićević

Jasmina Turudić, predsednica Upravnog odbora Udruženja za negovanje zdravih stilova života „Veritas“ kaže da će im ova obuka pružiti mogućnost da u narednom periodu po ukazanoj potrebi budu angažovani.

Ona je podsetila da je grad od 2017. godine podržao ovu vrstu usluge kao pilotiranje i tada je bilo 11 ličnih pratilaca za 11-oro dece, jer je ovo usluga koja podrazumeva da jedan pratilac radi sa jednim detetom sa smetnjama u razvoju.

„Danas, nakon tri godine sprovođenja ovog projekta postoji 40 ličnih pratilaca za 40-oro dece. Međutim, postoje i druga deca kojima je ova usluga potrebna. Do potrebe za ličnim pratiocem se dolazi tako što se ona utvrđuje na interresornoj komisiji i kao mera obavezuje udruženje da i ta deca budu obuhvaćena ovom uslugom. Udruženje pravi listu čekanja na kojoj se trenutno nalazi desetoro dece, što znači da bi ovu godinu trebalo da završimo sa bar 50 ličnih pratilaca“, ističe Turudić.

Usluga ličnog pratioca se odnosi na podršku deci i učenicima sa smetnjama u razvoju koja pohađaju osnovnu ili srednju školu ili predškolsko pripremni program u vrtićima. Da bi neko postao lični pratilac ne postoji određena škola koju treba da završi. Zakonom i pravilnikom o ličnom pratiocu koji je grad Požarevac doneo u decembru 2016. godine određeno je da osobe koje su završile srednju školu, bez obzira na usmerenje imaju mogućnost da to rade. Ova odluka je izmenjena 2017. pa tako i osobe sa završenom osnovnom školom mogu da postanu lični pratioci.

Zadatak ličnog pratioca obuhvata poslove koji su vezani za fizičku pripremu deteta, oblačenje, priprema ranca, izlazak iz kuće i bezbedno korišćenje prevoza, zatim boravak sa detetom u predškolskoj ustanovi ili školi, briga o higijenskim potrebama deteta, podrška prilikom hranjennja, kao i u interakciji sa drugom decom i na kraju bezbedan povratak kući. Ovom uslugom su obuhvaćene i neke druge aktivnosti koje se obavljaju za vreme raspusta, pre svega odlazak kod logopeda, sportsko rekreativne aktivnosti…

Turudić dodaje da se ova usluga pokazala kao velika pomoć najpre detetu sa smetnjama u razvoju kako u vrtićkom delu tako i u školsko-obrazovnom programu, ali je od velike pomoći i roditeljima, jer su koliko toliko rasterećeni, dok i vaspitno-obrazovni kadar u vrtićima i školama dobija jednu vrstu podrške.

Slaviša Stojković, član gradskog veća zadužen za socijalnu politiku i zdravstvo kaže da će u narednom periodu sredstva za ovu namenu biti uvećavana, jer su finansije grada stabilne, a usluga će biti obuhvaćena i budžetom za 2021. godinu.

Ovaj projekat sprovodi Udruženje za negovanje zdravih stilova života „Veritas“ uz finansijsku podršku grada Požarevca.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend