Društvo

Liste čekanja u Opštoj bolnici povećane: Najduže se čeka na operaciju kolena

Foto: S.Lisac

Foto: S.Lisac

U Srbiji skoro 65.000 ljudi čeka na neku medicinsku intervenciju – od katarakte, preko operacije kukova, kolena, do intervencija na srcu. U Požarevcu taj broj je u odnosu na pre šest meseci povećan I iznosi nešto manji od 1.200 pacijenata.

Na operaciju katarakte u Požarevcu pacijenti čekaju najkraće, ali i pored ovog podatka čekanje na ovu operaciju je u odnosu na pre šest meseci produženo. U maju se na ovu intervenciju čekalo oko godinu i po dana, dok je sada ovaj period produžen na dve godine.

Ipak, postoji mogućnost da se operišete o trošku države i u privatnim klinikama, onim koje država odredi.

U Opštoj bolnici su tokom epidemije korone 2020. godine u jednom periodu sve operacije bile odložene, što je dodatno produžilo čekanje na neku od intervencija. Iako se u ovoj zdravstvenoj ustanovi rade operacije kukova i kolena, ali i katarakte, na neku od intervencija u ovoj ustanovi prema listama čekanja koje postoje na portal Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, čeka se i do četiri godine.

Uvidom u postojeće liste čekanja, kojih je pet može se videti da na operaciju kuka čeka 328 pacijenata, katarakte 404 i ova lista je u odnosu na pre šest meseci imala najveće povećanje broja pacijenata,  dok najveći broj njih ipak čeka operaciju kolena 453, na koju se u ovoj ustanovi čeka od tri i po do četiri godine.

Tokom 2016. godine RFZO je počeo sa ovom praksom. Trenutno je ugovor sa njima potpisalo 13 privatnih klinika u Beogradu, ukupno u Srbiji 24 i tu pacijenti mogu da operišu kataraktu o trošku države. Izdatak koji u tom slučaju imaju jeste participacija, koja u zavisnosti od klinike iznosi do hiljadu dinara.

Nisu samo duge liste čekanja za operaciju katarakte – tu su i kardiovaskularne operacije, ugradnja kukova, kolena. Na tim listama je nešto više od 64.000 građana, dok je pre samo šest meseci bilo njih 58.000.

Prema zvaničnim podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, skoro 1.200 osoba na današnji dan čeka na neku od operacija u Opštoj bolnici Požarevac.

Prvi pacijent na neku od lista čekanja upisan je početkom 2019. godine, a na operaciju će prema podacima stići sledeće nedelje, što znači da je na intervenciju čekao oko 1.400 dana.