Društvo

Lončar: Omikron sigurno već u Srbiji, mere koje važe danas važiće i 31. decembra

(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/EV)

(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/EV)

Omikron soj koronavirusa je sigurno već u Srbiji, iako još nije zvanično otkriven, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

„Nemojte da se zanosimo. Ima dosta pacijenata koji imaju takvu kliničku sliku, a došli su iz zemalja gde taj soj zauzima do 70 odsto obolelih. Pitanje je dana kada će se sekvencionirati i da izađemo zvanično da smo ga otkrili“, rekao je Lončar, gostujući u emisiji „Juronjuz veče“.

Prema njegovim rečima, nije moguće da je omikron svuda oko nas, a da nije i kod nas i sada je važno da vidimo šta možemo da uradimo.

„To zavisi od nas. Iako još ne znamo dovoljno o omikronu, naučili smo neke stvari koje mogu da smanje rizike“, dodao je.

Na pitanje da li su trenutne epidemijske mere dovoljne, Lončar je rekao da jesu za brojeve novozaraženih koje sada imamo.

O dočeku, novom antivirusnom leku…

Govoreći o dočeku Nove godine, Lončar je rekao da će protivepidemijske mere koje važe danas, važiti i 31. januara, što znači da će važiti kovid propusnice i oni koji idu u lokale moraće da budu vakcinisani ili da imaju negativan test.

Kada je reč o proslavama na otvorenom, Lončar je rekao da će te večeri biti pojačane kontrole, ali da bi organizatori trebalo da preuzmu odgovornost i da urade svoj deo posla.

Na pitanje da li će se Krizni štab sastati još jednom do kraja godine, Lončar je rekao da se njegovi članovi često sastaju u manjim grupama.

Komentarišući zahtev epidemiologa da se kovid propusnice uvedu 24 sata, Lončar je upitao kako će to moći da se kontroliše i istakao da je bolje da se to ne uvodi, jer će se napraviti haos.

Lončar je rekao i da je od danas u protokolu novi antivirusni lek koji će biti korišćen u zdravstvenim ustanovama, ističući da je to još jedna dobra stvar za sve one koji se u sada razbole.

„Srbija je jedna od retkih zemalja koja to ima, kao što je imala prva u Evropi i vakcinu i sve ostalo. Kada imate te stvari i kad ih uradite, to nije vest. Da smo slučajno kasnili, to bi bila udarna vest, a kad to država odradi onda nikom nije interesantno“, kazao je Lončar.