Društvo

Lončar: Zahtevi za odbijenicu za decu koja su se našla ispod crte kreću od danas

Foto: Boom 93/ilustracija
Potrebno je doći u upravu predškolske ustanove "Ljubica Vrebalo" u Požarevcu i podneti zahtev za odbijenice za decu koja su se našla ispod crte, odnosno nisu primljena u državni vrtić.

Direktorka PU “Ljubica Vrebalov” u Požarevcu,  Tanja Lončar ranije je rekla da “deca koja nisu primljena u državni vrtić moći će da se upišu u privatni po istoj ceni od 3800 dinara.  Grad subvencioniše ostatak od 80 %. „

Odbijenica je potvrda da dete nije upisano u državni vrtić, a kojom roditelji mogu da upišu dete u neki od privatnih vrtića koje subvencioniše Grad Požarevac.

Oko 320 dece iz Požarevca, Kostolca i Lučice  primljeno je u državne vrtiće, dok je 173 ostalo ispod crte.

“Ima mesta za svu decu u privatnim vrtićima”, naglasila je Lončar.

Podsetimo, Grad Požarevac je pre tri godine uveo subvencionisanje privatnih vrtića za decu koja nisu prošla na konkursu za državni.
Roditelji sami biraju jedan od četiri privatnih vrtića na osnovu lokacije, usluge ili sadržaja koje obdanište može da ponudi, broja dece u grupama, obrazovnog programa odnosno potrebama dece.

Kako bi roditelj mogao da upiše dete, najpre iz predškolske ustanove treba da preuzme odbijenicu ili potvrdu sa kojom odlazi u predškolsku ustanovu koju Grad subvencioniše i tamo zaključuje ugovor o boravku deteta.
Roditelji najpre moraju da popune zahtev za odbijenicu u predškolskoj ustanovi. Nakon razmatranja zahteva, direktorka ove ustanove potpisuje odbijenicu koju roditelji mogu preuzeti u ustanovi vrtića. Odbijenica koja se dobije prvi put za dete, koje ne prođe u državnom vrtiću važi za ubuduće, tako da roditelji ne moraju svake godine da traže odbijenicu ukoliko ponovo ne prodju u državnom vrtiću.

Roditelji sami biraju jedan od četiri privatna vrtića na osnovu lokacije, usluge ili sadržaja koje obdanište može da ponudi, broja dece u grupama, obrazovnog programa odnosno potrebama dece. Trenutno u Požarevcu postoje četiri verifikovane privatne predškolske ustanove koje upisuju decu sa odbijenicama. “Zdravo dete”, “Liliput 012”, „Sova” i “Blue Bunny”.

Za privatne vrtiće izdvojeno preko 37 miliona dinara subvencija.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend