Društvo

Loš kvalitet vazduha izaziva svaki deseti rak pluća u Srbiji

Kvalitet vazduha u Požarevcu je loš. U nedostatku merne stanice, građani su sami postavili uređaje za merenje kvaliteta vazduha.
Pixabay/Ilustracija
Svaki deseti karcinom pluća u Srbiji nije izazvalo pušenje nego loš kvalitet vazduha, izjavio je za N1 pulmolog Dejan Žujović. 

Svako četvrto dete koje ima astmu, tu astmu je dobilo zbog kvaliteta vazduha koji dišu“, rekao je Žujović i dodao da se radi o podacima Svetske zdravstvene organizacije. Profesor meteorologije na Fizičkom fakultetu Vladimir Đurđević smatra da se treba fokusirati na industrijske zagađivače umesto na individualna ložišta i automobile.

„Vremenski uslovi nisu izazivači zagađenja, nego ogromne emisije koje su uglavnom nekontrolisane“, navodi Đurđević. Doktor Žujović kaže da cela država ima 116 mernih jedinica i da to nije dovoljno. Pojedini gradovi imaju samo jednu, dodaje.

Profesor meteorologije na Fizičkom fakultetu Vladimir Đurđević smatra da se treba fokusirati na industrijske zagađivače umesto na individualna ložišta i automobile. „Vremenski uslovi nisu izazivači zagađenja, nego ogromne emisije koje su uglavnom nekontrolisane“, navodi Đurđević.

Doktor Žujović kaže da cela država ima 116 mernih jedinica i da to nije dovoljno. Pojedini gradovi imaju samo jednu, dodaje.

Profesor Đurđević ističe da ne postoji dobra analiza ko su najveći zagađivači u Srbiji. „Verovatno se vodi mrtva trka – s jedne strane imamo industriju i energetski sektor, a sa druge strane su individualna ložišta“, kaže on. Međutim, smatra da je u početku za rešavanje problema bolje fokusirati se na mali broj velikih zagađivača nego na veliki broj malih.

Ana Berišić, predsednica udruženja „Sova“ rekla je ranije za Boom93 da su na teritoriji Požarevca postavljeni Air Care senzori za merenje kvaliteta vazduha. Ona je dodala da je po jedan senzor postavljen u Kličevcu, Drmnu, Starom Kostolcu, Kostolcu i u Požarevcu. Berišić je naglasila da očekuje da bude još jedan jedan senzor bude postavljen u Požarevcu.

„Vazduh u Požarevcu nije dobar. Radili smo neke analize između Požarevca i Kostolca i razlika između ova dva grada je ta  što Kostolac ima kvalitetniji vazduh. Da li je to zbog toga zato što je teritorija Kostolca pokrivena centralnim grejanjem, a Požarevac ima više individualnih ložišta videćemo u našim daljim analizama“ istakla je Ana Berišić.

Berišić je dodala da njeno udruženje predložilo Gradskoj upravi, kako bi smanjili zagađenje vazduha, ozelenjavanje grada. Takođe predloženo je da se iz budžeta Požarevca i u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine izdvoje subvencije kako bi se smanjio broj individualnih ložišta.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend