Društvo

Maja Gojković predložila osnivanje Ženskog muzeja

Foto: N1 printscreen

Foto: N1 printscreen

Ministarka kulture Maja Gojković izjavila je da je Muzeju Jugoslavije uputila inicijativu da se u okviru te ustanove osnuje Ženski muzej.

Ženski muzej bio bi, kako je rekla, posvećen „svim ženama koje su se bavile, koje se bave i koje će se baviti kulturom“.

Ministarka je ukazala da „vidljivost uloge i značaja žena kroz istoriju, kao i njihov savremeni doprinos kulturi i društvu u celini još nije adekvatan, a da bi se učinilo vidljivijim, potrebno je na jednom mestu okupiti rasute i zanemarene podatke i svedočanstva o životu žena i njihovom doprinosu i stvaralaštvu“.

Gojković je rekla da „žene samo solidarne i ujedinjene mogu unapređivati svoj položaj u društvu i da je u resoru kulture posebno vidljivo koliku važnost imaju žene“.
„To je svetski trend, a mi nemamo čega da se postidimo i mislim da će to biti jedan od najprestižnijih i najposećenijih muzeja u budućnosti“, rekla je Gojković.
Navela je da podaci Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka pokazuju da u ustanovama kulture na republičkom nivou žene čine većinu zaposlenih – 59 odsto, a u lokalnim 60 odsto zaposlenih su žene.