Društvo

Mali: Građani da prijave krivična dela menjačnica, zabranjeno profiterstvo na kursu

(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/MO)

(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/MO)

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je protivzakonito bilo kakvo „profiterstvo“ na kursnim razlikama, komentarišući povećanu kupovinu deviza u Srbiji od početka rata u Ukrajini.

„Imate srednji kurs, plus-minus 1,25 odsto je raspon kursa za koji menjačnica ima mogućnost da kupuje ili prodaje devize. Sve van toga je krivično delo“, rekao je Mali u emisiji „Hit Tvit“ na televiziji Pink.

Prema njegovim rečima, kazne za to mogu da budu oko dva miliona dinara i pozvao gradjane da prijave ukoliko to primete.

Baner Boom93 Android aplikacija

„Na terenu već imamo kontrole, nećemo dozvoliti nikakvo širenje panike. Nema razloga, apsolutno nema razloga“, kazao je ministar.

Mali je dodao i da je gužve na benzinskim pumpama izazvao „neodgovoran potez“ vlasnika jedne od njih.

„To je bilo izuzetno neodgovorno. To što je jedan neodgovoran pokušao da uradi nešto kako ne treba, gradjani su ipak videli da nema nestašice goriva“, kazao je Mali.

Naglasio je da je imao sastanke sa predstavnicima benzinskih pumpi, kao i da su cene nafte i ostalih energenata u porastu.

„Našli smo fleksibilnu formulu da zaštiti interese malih distributera u maloprodaji goriva, a sa druge strane da ne dozvolimo veće povećanje goriva na pumpama i da na takav način zaštitimo interese gradjana“, istakao je ministar.