Društvo

Mali: Kumulativni ekonomski rast Srbije u 2020. i 2021. najveći u Evropi

(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će Srbija u 2020. i 2021. godini “kumulativno imati najveći ekonomski rast od svih zemalja u Evropi”, što je rezultat rada svih građana Srbije, ali delimično i rezultat garantnih šema koje su implementirane.

Mali je, obrazlažući predloge zakona u Skupštini Srbije, rekao da je od početka pandemija kovid-19 država Srbija reagovala brzo i efikasno sa ukupno više od osam milijardi evra da bi se ublažile negativne posledice pandemije.

On je rekao da je jedan program ekonomske pomoći realizovan 2020. godine, dva su realizovana ove godine, a deo tih programa je bila garantna šema koja je omogućila da država garantuje za kredite koje banke daju preduzećima.

“Iskoristili smo likvidnost koju je bankarski sektor imao da obezbedimo likvidnost za naša preduzeća. Kao rezultat toga, imate samo mali pad naše ekonomske aktivnosti prošle godine. Ove godine imaćemo rekordan rast od više od 7,4, 7,5 odsto”, rekao je Mali.

On je kazao da je Predlog zakona o tržištu kapitala u potpunosti usklađen sa standardima koje investitiori zahtevaju kako bi investirali u Srbiju. Reč je o potpuno novom sistemskom zakonu koji, kako je Mali ocenio, treba da doprinese stvaranju transparentnijeg i sigurnijeg tržišta kapitala.

„Naše kompanije moraju da imaju jako tržište kapitala sa jakim institucijama koje garantuju sigurnost ulaganja i sa druge strane da imaju na raspolaganju još veći broj instrumennata na koji način mogu da finansiraju svoj rast i razvoj. Da ne zavise samo od bankarskih kredita“, rekao je Mali.

On je dodao da novi zakon podrazumeva jačanje institucija koje regulišu tržište kapitala, pre svega komisije za hartije od vrednosti, a stvaraju se uslovi da se Srbija poveže sa Juroklirom (Euroclear) koji je najvažniji sistem preko koga se trguje hartijama od vrednosti.

Ministar je istakao da je treća važna izmena „veći dijapazon instrumenata za dodatne izvore finansiranja“, kao što su kriptovalute, a možda najvažnije, prema njegovim rečima, je što je usklađen sa standardima koje investitori zahtevaju, usklađen sa EU normama i dogovoren sa MMF-om.

Kod Izmene i dopune Zakona o elektronskom fakturisanju reč je o samo jednoj izmeni, da se obaveza subjekta javnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu pomera sa 1. januara na 1. maj naredne godine, a svi ostali rokovi ostaju isti.

Mali je obrazložio i Predlog zakona o izmeni i dopuni Zakona o utvrđivanju druge garantne šeme kao mera dodatne podrške privredi usled produženog negativnog uticaja pandemije bolesti kovid-19.

Ovim izmenama zakona se firmama koje se bave putničkim transportom, ugostiteljstvom i turizmom, ako su vratili kredite, omogućava da mogu ponovo da ih uzmu.

Predlog zakona o izmenama i dopuni Zakona o posebnim ovlašćenjima radi efikasne zaštite prava intelektualne svojine, predložen je u okvoru reforme Poreske uprave i preneće neka prava na Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Mali je istakao da treba podržati predlog Okvirnog sporazuma o zajmu iz kojeg će se finansirati univerzitetska infrastruktura na sedam fakulteta, kako je naveo, obima 9.600 kvadrata i vrednosti 155,2 miliona evra.

Ulagaće se u Muzičku akademiju, Akademiju primenjene umetnosti i Likovnu akademiju, kampus tehničkih fakulteta pre svega ETF, a fakulteti za geografiju, biologiju i bezbednost trebalo bi da dobiju nove zgrade.

Ministar je zatražio podršku i za zajam od 134,3 miliona evra iz kojeg će se graditi deonica puta Iverak – Lajkovac.

Mali je obrazložio i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Kraljevine Kambodže o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.