Društvo Ekonomija

Mali: Mere da podstaknu privredu i sačuvaju radna mesta

Ministar finansija Siniša Mali je gostujući u emisiji Oko ekonomija naveo da od jeseni kreće Program "Moja prva plata" za koju je, kako kaže izdvojeno dve milijarde dinara.
pixabay/ilustracija

Država je preuzela na sebe najveći teret krize i pomogla privredi, čime je sprečen najgori scenario otpuštanja radnika, a u saradnji sa privredom razmatraće se konačni efekti mera i tome kakva vrsta pomoći im je dalje potrebna, kaže ministar finansija Siniša Mali. On je gostujući u emisiji „Oko” na RTS rekao da efekat mera da bude takav da podstakne rast privrede i sačuva radna mesta.

Ističe da je država izašla sa ozbiljnim i sveobuhvatnim paketom mera pomoći privredi i da je preuzela najveći teret krize. Mali navodi da se mere još primenjuju i da će se u septembru videti pravo stanje stvari.

„Najrealnije je da o efektima govorimo i septembru jer je ovo mesec u kome još važi podrška i mere za ublažavanje posledice kovida, a tada ćemo znati kakvi su prilivi, kako je reagovala EU na ovaj paket pomoći, kako nam ide sa izvozom, zatim kakav je zdravstvena situacija…”, rekao je Mali.

Nakon toga, kaže, razmatraće se konkretnije kakav je paket mera ili podrške dalje potreban privredi, ističe.

„U ovom trenutku dosadašnji efekat mera je takav da nema masovnih otpuštanja radnika, što je scenario I u mnogim jačim zemljama od naše, nema zatvaranja fabrika, prodavnice su nam sve vreme bile pune”, rekao je Mali.

Navodi i da niko ne može da predvidi kakva će situacija usled korona virusa biti narednih meseci i da se u saradnji sa Republičkim zavodom za statistiku i PKS radi istraživanje, odnosno anketa u preduzećima o tome sa kakvim se izazovima suočavaju, I kako funkcionišu.

„Ono što je veoma važno je da postoji poverenje između vlade, države i privrede. Slušamo se međusobno, i radimo zajedno, tako je definisan prvi set mera, a sada ćemo dalje da vidimo kako možemo da podržimo privredu”, rekao je Mali.

Ministar finansija kaže da je situacija ozbiljna, ali da se pokazalo da možemo da se nosimo sa njom i borimo za svako radno mesto.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend