Društvo

Mali: MMF potvrdio da smo na pravom putu da još brže napredujemo

(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/MO)

(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/MO)

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je sporazum sa MMF-om veoma važan, jer su posle prve revizije amandmana iz MMF-a potvrdili da je ekonomska politika koja se vodi u Srbiji uspešna.

“Ukoliko pogledamo kumulativnu stopu rasta BDP-a ove i prošle godine, ostvarićemo zasigurno najbolji rezultat u Evropi, odmah posle Irske. Na kraju ove godine imaćemo rast od 7,3 ili 7,4 odsto, a sledeće od 4,5 do 5 procenata. Do ovoga ne bi došlo da na vreme nismo sproveli fiskalnu konsolidaciju, zahvaljujući čemu smo spremno dočekali najveću ekonomsku krizu ikada, izazvanu pandemijom virusa korona, ocenio je Mali.

On je rekao da je sačuvana stabilnost javnih finansija i naglasio da će udeo javnog duga na kraju godine iznositi 58,2 odsto, što je daleko od 60 odsto BDP-a koliko propisuje Mastriht.

Napomenuo je da će i u narednom periodu fokus biti na nastavku strukturnih reformi, koje su potrebne za ostvarivanje još većeg rasta, navedeno je u saopštenju.

Pored sprovodjenja mera za suzbijanje sive ekonomije, Mali je kao jedan od prioriteta naveo i ostvarivanje sveobuhvatnog plana za zeleni rast, koji dodatno podržava ekonomski oporavak i obezbedjuje održiviji razvoj.

On je istakao da se budžetom za sledeću godinu nastavlja ulaganje države u povećanje potrošnje, kao i u kapitalne projekte, saopšteno je iz ministarstva finansija.

Vest o pozitivnoj oceni MMF-a ranije danas objavila je Narodna banka Srbije.