Društvo

Mali: Sutra isplata još jednog minimalca, novoosnovane firme novac dobijaju 21. Septembra

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će poslednja uplata 60 odsto od minimalne zarade u iznosu od 18.000 dinara biti isplaćena sutra, 8. septembra.
Boom93/Ilustracija

Rekao je i da će 120 odsto od minimalne zarade za novoosnovana preduzeća biti isplaćeno 21. septembra

„Za ovu tranšu isplate minimalca obezbeđeno je 18,4 milijarde dinara. Svi zaposleni kod preduzetnika, u malim i srednjim preduzećima, prema našoj evidenciji njih 1.018.863 dobiće od države 60 odsto minimalne zarade, odnosno 18.000 dinara po zaposlenom. Reč je ukupno 234.634 firmi. Ovde je, reč dakle o poslednjoj petoj minimalnoj zaradi koju Vlada Republike Srbije uplaćuje na namenske račune preduzeća koja koriste pomoć“, rekao je Mali i precizirao da je ukupno samo za isplatu pet minimalaca iz budžeta izdvojeno 130 milijardi dinara.

Prema njegovoj oceni, radi se o ogromnoj pomoći koja je obezbeđena preduzećima. „Ukupan paket ekonomskih mera namenjenih građanima i privredi težak je oko 5,8 milijardi evra, odnosno 12,5 odsto BDP-a. Procene su da su ove mere direktno pomogle očuvanju više desetina hiljada radnih mesta u Srbiji“, rekao je on i dodao da je upravo zahvaljujući tim merama nezaposlenost u drugom kvartalu na istorijskom minimumu od 7,3 odsto.

Mali se osvrnuo i na novosnovane firme, precizirajući da veomma ohrabruje podatak da je u Upravi za trezor otvoreno ukupno 12.124 namenskih računa za isplatu minimalca, što zapravo znači da je toliko firmi osnovano posle 15. marta, a najkasnije do 20. jula ove godine, što je bio jedan od uslova za prijavu.

„To znači da se ljudi odlučuju da rizikuju i da pokrenu biznis u najtežim okolnostima“, naveo je on i rekao da će oni 21. septembra dobiti dva puta po 18.000 dinara po zaposlenom, odnosno dve uplate odjednom.

On je podsetio i da je Vlada sektorskom podrškom pokušala da pomogne ugostiteljskoj privredi, pre svega hotelskoj industriji. Javni poziv za prijavu privrednih subjekata za korišćenje subvencija trajaće do 15. septembra.

Sredstva se dodeljuju u iznosu 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici a pravo ostvaruju kategorizovani hoteli koji se nalaze u privatnom vlasništvu.

„I od ove mere očekujemo dosta a redovno analiziramo i preispitujemo stanje i u drugim sektorima“, rekao je ministar i poručio privrednicima da ih država sigurno neće ostaviti same već da će planskim pristupom i merama pomoći da očuvaju svoja tržište i radna mesta.

On je istakao da je Srbija jedna od retkih zemalja, čijim građanima stižu dobre vesti i iz inostranstva, koje potvrđuju dobre ekonomske mere u vreme pandemije koronavirusa.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend