Društvo Ekonomija

Mali: Želimo da povećanje plata i penzija bude veće od inflacije

N1/Printscreen
Ministar finansija Siniša Mali je za Euronews Srbija rekao da očekuje da nova vlada bude formirana vrlo brzo, s obzirom na iskušenja koja čekaju Srbiju u narendom periodu. On je rekao i da se očekuje rebalans budžeta za ovu godinu, kao i da će biti usvojen budžet za narednu.

Siniša Mali je gostujući u emisiji Direktno kod Minje MIletić rekao da je ovo verovatno najveća kriza od Drugog svetskog rata koja je zahvatila Evropu i ceo svet i da je važno brzo reagovati i izabrati prave ljude koji mogu da se nose sa tim izazovima.

„Kada imate tako veliku krizu, treba biti mudar, strpljiv i donositi odluke čiji se efekti vide brzo. Veliki su izazovi, vrlo je važno da cela vlada funkcioniše kao tim i nadam se da će to vrlo brzo biti u parlamentu“, rekao je Mali.

Na pitanje da li će ostati ministar finansija rekao je da veruje da će mandatarka odlučiti na pravi način i dodao da još nije razgovarao sa njom o tome.

„Sa mnom o tome nije razgovrarla. Jutros smo imali ozbiljan razgovor s Vučićem oko energetske krize, snabdevanja gasom i mazutom, ali do te teme nismo stigli“, rekao je Mali.

Poručuje da će se nova vlada truditi da joj prioritet bude očuvanje mira i stabilnosti, ali i da se nastavi rast u neizvesnim uslovima i da se obezbedi rast plata i penzija.

„Niko nije mogao da pretpostavi koliko će rasti cene energenata. Projektovali smo neke prihode i rashode očekujući da će da se smiri korona virus, da će godina biti godina stabilizacije, ali desio se rat“, naveo je ministar.

Kaže da sada i dalje funkcionišemo sa budžetom iz novembra prošle godine. „Tako da, sa formiranjem nove vlade, ono što je sigurno, biće rebalans budžeta za ovu godinu. Biće na kraju krajeva i budžet za 2023. godinu. Pogotovo ono što hoćemo da uradimo u tom rebalansu je da obezbedimo taj dodatni novac i za povećanje plata i za povećanje penzija. Ono što je predsednik obećao kako bismo održali, čak i unapredili standard građana Srbije, da to povećanje bude veće od nivoa inflacije“, rekao je Mali.

Ministar Mali je istakao da je sada cena struje oko 10 puta veća, a cena gasa osam puta. Kako ističe, to su ogromne tektonske promene, a sve to utiče na svaki proizvod u svetu i na transport.

„To su stvari koje su neodržive za svaku ekonomiju, ne samo za srpsku. Utiče na proizvodnju, mala preduzeća propadaju. Država je imala niz mera, uspeli smo da zadžimo stabilnost javnih finansija i makroekonomsku stabilnost“, rekao je Siniša Mali.

Dodao je da je u Srbiji istorijska stopa nezaposlenosti, manje nego 2019 godine, pre krize. Mali kaže da je prioritet da se sačuvaju radna mesta i da se poboljša životni standard subvencionisanjem cena gasa i struje, ali napominje da to ne može da se radi dugoročno.

„Kako je rekao predsednik, ova zima će biti hladna, ali naredna će biti polarna. Svaka zemlja ima manjak struje u ovom trenutku, pitanje je da li ćete moći da je kupite“, rekao je Mali.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend