Društvo

Marija Žukovski: Boravak u CERN-u, inspiracija za buduće bavljenje naukom

Foto Boom93/M. Veljković – Marija Žukovski, maturantkinja Požarevačke gimnazije

Foto Boom93/M. Veljković – Marija Žukovski, maturantkinja Požarevačke gimnazije

Maturantkinja Požarevačke gimnazije, Marija Žukovski, izabrana je na konkursu CERN-a i sa još 23 učenika srednjih škola iz Srbije, učestvovala je u CERN-ovom programu stručne prakse za srednjoškolce.

„Preko škole sam saznala o projektu, a inače volim izazove, nova putovanja, tako da mi je ideja putovanja sa vršnjacima delovala jako zanimljivo i odlučila sam da se prijavim. Igrom slučaja nakon dva dana sam dobila informaciju da sam primljena. Mesec dana nakon prijave završila sam u Švajcarskoj na jednom predivnom iskustvu“, započinje priču o ovom putovanju Marija za Boom93.

Tokom boravka u Švajcarskoj koji je trajao dve nedelje, prva nedelja se sastojala u upoznavanju, a imala je priliku da upozna radnike i saradnike iz Srbije koji tamo rade.

Baner Boom93 Android aplikacija

FOTO:Privatna arhiva

„Imali smo prilike da ih upoznamo i čujemo čime se oni bave. Pored toga imali smo predavanja o fizici, o tome šta je zapravo CERN i šta se tamo radi, jer kada sam tamo došla nisam imala mnogo informacija, tako da je bilo veoma korisno da čujem šta zaposleni tamo rade, jer je to najveća istraživačka stanica na svetu“.

Druge nedelje je svaka grupa dobila svog mentora i radili su na svojim projektima.

„Mi smo se bavili elektroničkim delom, kako se detektuju čestice, kako se beleže. Imali smo mini projekte u okviru kojih smo mogli da iskoristimo neka svoja znanja iz škole i na kraju smo imali završnu prezentaciju“.

FOTO:Privatna arhiva

Iz Srbije je bilo odabrano 24-oro srednjoškolaca iz različitih gradova, a prema njenim rečima bilo je prijavljeno više od 400 učenika.

„Jako je velika stvar da između toliko učenika budem baš ja odabrana i jedina iz Požarevca. Na kraju su nam rekli da smo se kao grupa istakli i bila sam jako zadovoljna i puna emocija“.

Boravak u CERN-u joj je kako kaže veoma pomogao, kako bi donela odluku koji fakultet da upiše i čime će se baviti.

FOTO:Privatna arhiva

„Pre odlaska sam bila u dilemi koji fakultet da upišem, jer želim da se bavim tehnikom i onda sam se nadala da će mi boravak tamo pomoći da razbisrim šta zapravo želim da radim, što se i desilo. Želim da se bavim naukom, dobila sam jako puno motivacije i od svih mentora, jako su nas ohrabrivali da sve može da se nadoknadi. Da je nauka opširan svet u kome stalno nešto novo može da se nauči. Dosta sam tamo naučila i imam želju da unapredim svoje znanje, ono koje već imam i jedva čekam da steknem nova znanja“, navodi Žukovski.

Ona je u CERN-u boravila u trenutku kada je nakon mnogo godina, ponovo pušten u rad veliki kolajder.

„Međutim, nismo mogli da vidimo nijedan eksperiment, išli smo 100 metara ispod zemlje da osetimo kako se sve informacije pakuju i selektuju. Veliki je osećaj da si tamo dok se nešto važno dešava, veoma je ispunjujuće“.

FOTO:Privatna arhiva

Imala je priliku da sazna i kako se došlo do otkrića božanske čestice.

„Pokazali su nam kako se preračunavalo i došlo do božanske čestice, videli smo da to mora u velikom procentu da bude sigurno, da je moralo mnogo puta da se preračuna da bi se došlo do neke statistike, jako dugo im je trebalo, a pokazali su nam i sprave koje su koristili i formule“, navela je ona.

Kako kaže, videla je nešto što većina ljudi neće videti, naučila mnogo toga i vratila se sa jednim novim iskustvom.