Društvo

Marković na glavnom pretresu rekao da ostaje pri navodima svoje ranije odbrane

Pixabay/ilustracija pravda

Pixabay/ilustracija pravda

Nekadašnji načelnik Resora državne bezbednosti Radomir Marković je u iskazu na početku glavnog pretresa za ubistvo Slavka Ćuruvije rekao da ostaje pri navodima svoje ranije odbrane i da tužilaštvo za ključne svedoke ima Milorada Ulemeka Legiju i braću Miloša i Aleksandra Simovića, koji su rekli da nemaju neposredna saznanja.

On je, na početku glavnog pretresa pred Apelacionim sudom u Beogradu, istakao da u dve prvostepene presude nije uzeta u obzir izjava jednog svedoka – Branke Prpe, koja je i oštećena u tom slučaju, jer je bila prisutna kad je ubistvo počinjeno i koja je rekla pred sudom da 11. aprila 1999. godine, kada se zločin dogodio, ubica nije bio okrivljeni pripadnik RDB Miroslav Kurak.

Marković je rekao i da je i sam Ulemek, koga je tužilaštvo proglasilo za ključnog svedoka, u dosadašnjim suđenjima izjavljivao da nema nikakva neposredna saznanja o ubistvu, nego samo „ulična ogovaranja”, a da su iskazi braće Simović kontradiktorni, i to je sud prihvatio.

Na glavnom pretresu je utvrđeno da njihove izjave ne odgovaraju činjeničnom stanju, ukazao je on.

Govoreći o Ćuruviji kao izdavaču novina Evropljanin i Dnevni telegraf, Marković je objasnio da mu je zabranjeno izdavanje novina i zaplenjena imovina redakcije, tako da medijska kritika vlasti otpada kao motiv za ubistvo.

On je naglasio da je RDB imala „na operativnim merama” Ćuruviju zbog osnovane sumnje da je imao više kontakata sa predstavnicima stranih obaveštajnih službi i zadatak svake službe bezbednosti je da utvrdi te kontakte.

Marković je naveo i da je primenom tih mera utvrđeno da je Ćuruvija u više navrata od predstavnika američke ambasade dobijao finansijska sredstva.

Zbog toga su primenjene mere, a ne da bi se on pratio i ubio, dodao je on.

Prema njegovom mišljenju, radna grupa za rasvetljavanje ubistava novinara je nedorasla zadatku i „tendenciozno je usmerila istragu prema RDB i na taj način zamaglili istinu”.

Ne odstupa se od aboliranja onih koji su napravili „Milosrdnog anđela“ i okrivi vlast, rekao je Marković, ocenivši da se, posle osam godina, proces nalazi na početku.

Trebalo je izvršiti pritisak na sud. To se događalo, događa se i sada i trajaće dok ne izreknete osuđujuću presudu, konstatovao je Marković i dodao da predsednik Komisije za rasvetljavanja ubistava novinara Veran Matić gostuje po televizijama i „kaže kako nas treba osuditi“, na šta ga je predsedavajuća veća Vesna Petrović prekinula i rekla da to nije tema procesa.

Na pitanje postupajućeg tužioca o odnosu sa Ulemekom, Marković je odgovorio da sa njim nije imao nikakav lični sukob, nego samo primedbe na njegov rad, jer je u Jedinici za specijalne operacije primenjivao „disciplinovanje“ koje je naučio u Legiji stranaca, što mu nije dozvolio.