Društvo

Matić: Neće biti nestašica goriva

(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)
Uredbom kojom je ograničen rast cena goriva u Srbiji definisano je i da trgovci naftnim derivatima ne smeju da isporučuju evrodizel i evro premijum BMB u količinama manjim od prosečnih za poslednjih godinu dana, kaže Tajtjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija. Ovo je, kako se navodi u saopštenju, utvrđeno u cilju sprečavanja eventualnih nestašica na tržištu.

Vlada Srbije je, na sednici održanoj 10. februara, donela Uredbu o ograničenju maloprodajnih cena naftnih derivata, koja će važiti 30 dana.

„Razlog za donošenje ove Uredbe je kontinuirani rast cena naftnih derivata u prethodnom periodu, što je direktno uticalo na povećanje cena ostalih vrsta roba i usluga. Osim toga, na osnovu značajnih indikatora i nepredvidive situacije na svetskim berzama, očekuje se dalji rast nafte i naftnih derivata“, rekla je Tatjana Matić.

Cilj ove uredbe je, osim sprečavanja daljeg nekontrolisanog rasta cena pojedinih naftnih derivata, kako dodaje, i očuvanje životnog standarda stanovništva i sprečavanje većih poremećaja na tržištu u Republici Srbiji.

Podsetimo, prema Uredbi, maksimalna maloprodajna cena evrodizela je 179 dinara po litru, a evro premijum BMB 95 je 171 dinara po litru.

Maloprodajne cene ostalih naftnih derivata nisu ograničene i slobodno se formiraju na tržištu.

Uredba, inače, u trenutku objave ovog teksta, još nije objavljena u Službenom glasniku. Na snagu bi trebalo da stupi narednog dana od dana objavljivanja.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend