Društvo

Matić pred presudu za ubistvo Ćuruvije: Novinarstvo ugroženije nego 1999. godine

Foto: Boom93/Arhivska fotografija

Foto: Boom93/Arhivska fotografija

Danas je novinarstvo, paradoksalno, ugroženije nego te 1999. Tada smo imali snažnu volju da se odupremo svakom zlu, pa i ubistvima. Danas je medijska scena toliko oslabljena da svaka ozbiljnija pretnja koja ostaje nekažnjena nanosi nenadoknadivu štetu. Zbog toga je ova presuda važna. Ona će biti portret svih nas: iz medija, policije, pravosuđa i politike, kaže Veran Matić uoči donošenja konačne presude za ubistvo Slavka Ćuruvije pred Apelacionim sudom.

„Voleo bih kada bi Srbija bila prva zemlja koja posle 23 godine od ubistva ima presudu za izvršioce ubistva, a koji potiču iz samog državnog vrha i bezbednosnog aparata, koji su uobičajeno zaštićena vrsta. Presudom se odlučuje i o sudbini novinarske profesije, ali je to i vododelnica za pravosuđe“, izjavio je u intervjuu za Cenzolovku Veran Matić, inicijator i predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, uoči konačnog raspleta sudskog procesa za ubistvo novinara i izdavača Slavka Ćuruvije.

„Podizanje optužnice u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije, dokazni postupak na sudu, kao i sve osuđujuće presude, prihvatao sam kao oblik katarze za našu profesiju, prevashodno, ali i za naše društvo. Nadam se da će tako biti i sa presudom Apelacionog suda kojom će se staviti tačka na ovaj slučaj. Ako bude osuđujuća, ona će, kao i u nekim drugim malobrojnim slučajevima, pokazati da kao profesija imamo snage da se izborimo sa najtežim temama, ali i da Srbija ima snage da se u ovom segmentu suoči sa sopstvenom prošlošću i sa zlom koje je činjeno u devedesetim godinama. Ovo je dokaz da je to moguće“, izričit je Matić.

Dodaje da je pre nekoliko meseci, silom prilika, zbog procene moje bezbednosti, išao sam u prostorije Uprave kriminalističke policije.

„U hodniku sam video fotografije nekoliko ubijenih inspektora UKP. Nisam siguran da li su to svi slučajevi koji nisu razotkriveni, ali za neke znam da nisu, iako je bilo puno indicija da se te istrage mogu okončati sudskim presudama. Postavio sam pitanje inspektorima kako je moguće da istrage nisu dovedene do kraja. Nije bilo odgovora, jer je i samo moje pitanje verovatno sadržalo suštinu odgovora. Posle toga sam bacio pogled na knjigu Gorana Živaljevića, donedavno zaposlenog u BIA, a ranije u DB-u… A neko vreme u samom vrhu ove organizacije. Pišući o raznim ubistvima, između ostalog i o nerazjašnjenom ubistvu Momira Gavrilovića, on navodi: ‘Služba nema svog Verana Matića koji bi održao priču o ovom nerasvetljenom ubistvu u medijskom životu nacije’. Ova konstatacija može se preneti i na neke druge slučajeve“, naveo je Matić.

Na pitanje u vezi sa pravosnažnom presudom optuženima za ubistvo Ćuruvije, on odgovara: „Dolazak ‘naših’ na vlast nije doneo nikakav pomak, već je pogoršao stanje, jer smo se vratili korak unazad, jer smo se razočarali, a to je najgore. Trebalo je upumpati novu energiju među sve koji su bili obeshrabreni i zato je dosadašnji rezultat fascinantan. Da nije bilo svega ovoga, i danas bismo obeležavali godišnjice i prozivali vlasti da reše slučajeve, iako je bilo i pre 10 godina jasno da se nikada neće rešiti ako se nastavi sa impotentnim aktivnostima policije, tužilaštva i svih drugih nadležnih. U slučaju ubistva Slavka Ćuruvije bilo je najviše tragova i iz tadašnje perspektive mi se činilo da će sve ići mnogo lakše“.

Smatra da krivici ne smeju da prođu nekažnjeno.

„Prošlo je puno godina od ubistva, ali i od dana kada smo počeli da se ozbiljnije bavimo ovom temom. I naše društvo je duboko polarizovano, znam da će svako tumačiti na svoj način sve ono što bude rezultat ovog procesa, presude… Ali niko nikada ne može reći da se i kao profesija i drugi akteri nismo potrudili da uradimo sve što smo mogli. I da uvek u svakoj situaciji, uključujući i pretnje i pokušaje ubistava, nasilje, ne smemo da dozvolimo da prođe nekažnjeno i da ne utrošimo svu moguću energiju da krivci ne prođu nekažnjeno, jer to je prvi stepen za preventivu svih drugih napada“, rekao je Matić.

Kompletan intervju sa Veranom Matićem pročitajte na portalu Cenzolovka