Društvo

Matić: Srbiju ove godine posetilo 2,5 miliona turista

(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Srbiju je ove godine posetilo 2,5 miliona turista koji su ostvarili 10 miliona noćenja, a devizni priliv od turizma je 1,15 miijardi evra zaključno sa septembrom, izjavila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ona je, uoči konferencije Svet u 2022. u organizaciji Color Media Communications, istakla da se u narednoj godini očekuje „zdravstvena stabilizacija“ u celom svetu što će „doneti nove izazove“.

Baner Boom93 iOS aplikacija za Vesti„Zato je dobro da se Srbija pozicionirala na turističkom tržištu – o čemu govori izbor Mokre Gore među nekoliko najlepših sela na svetu od strane Svetske turističke organizacije ili ulazak beogradskih restorana u Mišlenov vodič“, rekla je Matić ističući da Srbiju „prepoznaju kao svetsku turističku destinaciju“.

Matić je, govoreći o sektoru trgovine, ocenila da su na delu poremećaji u energetskom sektoru, a da su Vlada i resorno ministarstvo uspeli da pravovremenom reakcijom spreče dalje poremećaje i snabdevanju tržišta osnovnim namirnicama.

„Pokazali smo da razmišljamo o socijalnom najugroženijima i da nećemo dozvoliti da na snabdevenost i cene na našem tržištu utiču poremećaji na svetskom tržištu, za koje verujemo da će se u sledećoj godini stabilizovati“, rekla je Matić.