Društvo

Maturanti: Geografija je bila malo teža, fizika i hemija lakši nego na probnom

Foto: S.Lisac

Foto: S.Lisac

Završeno je polaganje kombinovanog testa za učenike koji su završili osmi razred. Đaci su polagali kombinovani test na prijemnom ispitu za upis u srednje škole. Kažu da nije bilo teško.

U okviru kombinovanog testa mali maturanti polagali su hemiju, fiziku, bilogiju, istoriju i geografiju. Kažu da je test uglavnom bio lak.

Lazar Petrović, Ivan Milićević, Marko Đorđević, Relja Živanović, Nikola Ilić i Jakša Đorđević učenici završnih razreda iz različitih osnovnih škola u Požarevcu nakon polaganja kombinovanog testa podelili su utiske sa ekipom Boom 93. Kombinovani test polagali su u Požarevačkoj gimnaziji i složili su se da im je geografija bila malo teža.

Bila su pitanja sa jezerima koja pripadaju Panonskoj niziji i tabela gde je trebalo upisati za vulkane, nizije…Taj zadatak ima  4 poena.

Fizika je bila lakša od probnog, hemija isto.

Složili su se i da je dva sata za rešavanje kombinovanog testa previše.

Previše su vremena dali za kombinovani ispit, jer test pogledaš, ono što znaš uradiš zaokružiš. Nije kao matematika gde se računa ili srpski koji mora da se više razmišlja i piše.  

Mogli smo da izađemo posle 45 minuta, ne može ranije i ne može zadnjih 15 minuta, a odredili dva sata za rešavanje testa. Više od polovine je izašlo nakon 45 minuta. Neki su test uradili za 15 minuta.

Planiraju da upišu srednje škole, veterinarski smer u poljoprivrednoj, turistički u ekonomskoj, IT smer i matematički u gimnaziji.

Ove godine završni ispit organizovan je u 522 škole širom Srbije, a kombinovani test je poslednji koji su učenici polagali u okviru završnog ispita.

Preliminarni rezultati biće dostupni na portalu Moja srednja škola 1. jula, dok će konačni rezultati završnog ispita biti objavljeni 5. jula.

Foto: S.Lisac