Društvo

Mediji: Rekordna medjunarodna pomoć u gašenju požara na Balkanu, oko 1.500 vatrogasaca i 33 letelice

Visegrad, 31.07.2021. - Pripadnici Helikopterske jedinice i Sektora za vanredne situacije otisli su rano jutros u Republiku Srpsku da pruze pomoc u gasenju pozara na otvorenom prostoru na planini Stolac iznad Visegrada. Oni sa dva helikoptera "bel" nosivosti vode od jedne tone i helikopterom "gazela" koji je predvidjen za izvidjanje stigli na planinu Stolac pokusavaju da zajedno sa ostalim sluzbama Republike Srpske stave pozar pod kontrolu. (BETAPHOTO/MUP SRBIJE/DS)
U gašenju brojnih požara koji su prethodnih nedelja zahvatili delove Grčke, Severne Makedonije i Albanije učestvovalo je u okviru programa medjunarodne pomoći, oko 1.500 vatrogasaca, najmanje 33 letelice i 331 vozilo iz 27 država.

Kako je preneo portal Balkanska bezbednosna mreža, Nemačka i Francuska prednjače po broju angažovanih vatrogasaca dok su najviše helikoptera uputile Srbija i Švajcarska koje su za gašenje požara angažovale po tri letelice.

Većinom napora u borbi protiv požara u regionu koordiniše EU Koordinacioni centar za odgovor na hitne situacije (ERCC) koji u okviru rescEU zajedničkih resursa za vanredne situacije raspolaže protivpožarnim letelicama koje su deklarisale Francuska, Španija, Italija, Grčka, Hrvatska i Švedska.

Podršku vatrogasnoj službi Grčke pružila je i NATO agencija za nabavke i podršku (NSPA) sa 20 specijalizovanih helikoptera.

U gašenju požara, Grčkoj na bilateralnoj osnovi pomažu i Srbija, Rusija, Ukrajina kao i više država sa Bliskog istoka i severne Afrike sa kojima je Atina jačala odbramvenu saradnju prethodnih godina.

Srbija je u gašenju požara u regionu učestvovala najpre angažovanjem četiri helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u Severnoj Makedoniji gde su početkom avgusta, dva helikoptera AB 212 i jedan H-145M direktno gasili požare dok je jedna Gazela korišćena za pomoćne zadatke izvidjanja i transporta.

Posle izbijanja požara i u Grčkoj, MUP Srbije uputio je 8. avgusta 37 vatrogasaca i 14 vozila na područje poluostrva Evija a dan kasnije i tri helikoptera.

Veliki doprinos u gašenju požara u regionu pružila je i Rumunija koje je u Severnu Makedoniju uputila transportni avion C-27J Spartan kojim je od 7. do 12. avgusta obavljeno 18 letova.

Bukurešt je u okviru mehanizma EU za civilnu zaštitu poslao u Grčku kontigent od 112 vatrogasaca i 23 vozila.

Od zemalja van regiona, najbrojnije kontigente uputile su Francuska i Rusija, pri čemu je Pariz poslao u Grčku tri protivpožarna aviona Kanader CL-415 i jedan Bičkraft 200 Super King Er za podršku, kao i oko 240 vatrogasaca i 60 vozila dok je Moskva uputila u Grčku dva aviona IL-76 i dva helikoptera Mi-8 koji deluju zajedno sa amfibijskim protivpožarnim avionom Be-200 kog je Atina iznajmila od Rusije još u junu.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend