Društvo

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama: Nasilje i dalje u porastu

Povodom Medjunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i početka svetske kampanje "16 dana aktivizma", lokalna samouprava grada Požarevca će u periodu od 25. novembra do 10. decembra spomenik Knezu Milošu u gradskom parku  osvetliti u narandžastoj boji.
nasilje žene
Nasilje nad ženama/pixabay ilustracija

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1999. godine 25. novembar proglasila za Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, kako bi se podigla svest o činjenici da su žene širom sveta žrtve seksualnog, psihičkog, fizičkog, porodičnog nasilja, zlostavljanja i mnogih drugih vidova nasilja.Ovaj datum je odabran kao sećanje na brutalno ubistvo sestara Mirabal, političkih aktivistkinja, koje se dogodilo 1960. godine u Dominikanskoj Republici.

Za gotovo tri i po godine primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici razmatrano je više od 166.000 slučajeva nasilja u porodici, saopšteno je danas iz Ministarstva pravde povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i početka svetske kampanje „16 dana aktivizma“.

Od 1. juna 2017. godine, kada je počela primena tog zakona, pa do kraja oktobra ove godine, grupe za koordinaciju i saradnju, koje su obrazovane na području svakog osnovnog javnog tužilaštva, izradile su 51.823 individualna plana zaštite i podrške žrtvama.

Danas u Srbiji počinje i akcija „16 dana aktivizma“ koja traje do 10. decembra, kada se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava.

Poruka „Nisi sama, prijavi nasilje!“ osvanuće na bilbordima širom Srbije, TV kanalima, stambenim zgradama, kao i na društvenim mrežama, pozivajući žene, ali i komšije, rođake i prijatelje, da prijave svaki oblik nasilja nad ženama.

Grad Požarevac se pridružuje kampanji i akciji „16 dana aktivizma“ a tim povodom će u periodu od 25. novembra do 10. decembra spomenik Knezu Milošu u gradskom parku biti osvetljen u narandžastoj boji.

U Srbiji je tokom poslednjih deset godina u porodičnom nasilju ubijeno više od 300 žena, a od početka ove godine ubijeno je više od 20 žena.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend