Društvo

Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima

press mediji
kamera mediji/pixabay ilustracija
Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, iz Ministarstva kulture i informisanja poručuju da se svim novinarima i medijskim radnicima mora omogućiti da nesmetano rade i obavljaju svoj posao.

Iz Ministarstva takođe ističu  da lična bezbednost i profesionalni integritet novinara  nijednog trenutka ne smeju biti dovedeni u pitanje.

„Pretnje, napadi, pa čak i ubistva novinara i dalje se dešavaju u čitavom svetu, zbog čega je važno da se stalno i kontinuirano radi na prevenciji i podizanju svesti o nedopustivosti ugrožavanja bezbednosti medijskih radnika. Svako demokratko društvo ima obavezu da ne samo na današnji dan, već stalno radi na stvoranju što bezbednijeg okruženja za rad novinara“, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

Dodaju da Srbija i Ministartsvo kulture i informisanja konkretnim aktivnostima doprinose poboljšanju stanja na medijskoj sceni i potpuno su posvećeni kreiranju bezbednog i podsticajnog okruženja za slobodne i profesionalne medije.

„Brza i efikasna reakcija nadležnih organa izuzetno značajna u svim slučajevima pretnji i napada na novinare, a kažnjavanjem počinioca tih dela se šalje poruku da su napadi na novinare i medijske radnike nedopustivi“, naglašava se u saopštenju ministarstva.

Podsećaju da je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković na samom početku svog mandata povukla sve neosnovano podnete tužbe protiv medijskih kuća i novinara, usvojen je Akcioni plan za primenu medijske strategije za period od 2020-2025, a formirana je Radna grupa za praćenje sprovođenje Akcionog plana, kao i Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara pod čijom je inicijativom pokrenut SOS telefon za novinare i medijske radnike u cilju njihove pravovremene i efikasne zaštite.

„U toku je rad na Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i medijima“, navodi se u saopštenju i dodaje da predstavnici Radne grupe za zaštitu i bezbednost novinara se svakog meseca sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i potpredsednicom Gojković sastaju kako bi zajedno došli do najboljih rešenja koje se tiču bezbednog rada svih medijskih radnika.

Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima ustanovljen je odlukom UN 18. decembra 2013. godine, a prvi put je obeležen 2. novembra 2014. godine, povodom prve godišnjice ubistva francuskih novinara Žislena Dipona i Kloda Verlona, koji su ubijeni prilikom izveštavanja u afričkoj državi Mali.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend