Društvo

Međunarodni dan borbe protiv raka, na preglede u Požarevcu se odazove tek trećina žena

dr Cvija Stojanović
Foto/ T.S Dr Cvija Stojanović CK
Svetska zdravstvena organizacija sa Međunarodnim udruženjem za borbu protiv raka svakog 4. februara obeležava Svetski dan borbe protiv raka. Srbija se nalazi na 18. mestu po broju novoobolelih od raka, koji godišnje iznosi oko 25 000, a po smrtnosti na drugom mestu u Evropi.

U svetu je, prema procenama Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodne agencije za istraživanje raka za 2020. godinu, registrovano oko 10 miliona smrtnih slučajeva od svih lokalizacija malignih tumora.

Učestalost različitih lokalizacija u svetskim razmerama u 2020. godini, govori da su najzastupljeniji oblici karcinoma u pogledu smrtnosti bili karcinom pluća (1,8 miliona smrtnih slučajeva), kolorektalni karcinom (935 000 smrtnih slučajeva), karcinom jetre (830 000 smrtnih slučajeva), karcinom želuca (769 000 smrtnih slučajeva) i karcinom dojke (685 000 smrtnih slulčajeva).

Prema epidemiološkim podacima Srbija se nalazi na 18 mestu po broju novoobolelih od raka, koji godišnje iznosi oko 41 000, a po smrtnosti na drugom mestu u Evropi, jer godišnje umire oko 20.000 ljudi.

Najčešće maligne bolesti su rak dojke, pluća,prostate, debelog creva i grlića materice.

Rak debelog creva je na drugom mestu uzroka smrti od raka kod muškaraca a na trećem mestu žena u našoj zemlji. Svake godine u našoj zemlji od ove bolesti umre više od 3000 muškaraca i žena pri čemu je stopa smrtnosti 16,6 na 100 000 ljudi i za 15 do 20% je viša nego u Evropi.

Rak dojke  je treći najčešći uzrok smrti kod žena starijih od 45 godina pri čemu se dijagnostikuje kod svake dvanaeste žene u našoj zemlji. Svake godine umre više od 2000 žena  pri čemu je stopa smrtnosti 22 na 100 000 žena.

Rak grlića materice je uzrok smrti svake godine više od 400 žena, a broj novoobolelih je oko 1000 ( 2018  god). Pri tome se dve trećine slučajeva otkriva kasno, nakon rane invanzivne faze.

Srbija se nalazi u grupi zemalja sa visokim stopama obolevanja i umiranja u Evropi. Kada je reč o obolevanju od raka grlića materice, Srbija se, posle Letonije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije nalazi na petom mestu u Evropi. Takođe, naša zemlja se i po umiranju od ove vrste raka kod žena nalazi na petom mestu u Evropi, posle Rumunije, Moldavije, Bugarske i Litvanije sa stopom smrtnosti od 7,7 na 100 000 žena.

Podaci jasno ukazuju na neophodnost većeg angažovanja celokupnog društva, a i svakog pojedinca na promociji i sprovođenju preventivnih mera za sprečavanje i rano otkrivanje ove bolesti.

Dom Zdravlja Požarevac u prevenciji i dijagnostici raka

Dom zdravlja Požarevac na svojoj teritoriji sprovodi dva organizovana skrininga raka grlića materice od 2012 godine i raka dojki od 2016 godine i jedan oportuni skrining raka debelog creva.

Skrining raka grlića materice

Skrining raka grlića materice se sprovodi u službi za zdravstvenu zaštitu žena  DZ Požarevac i u ogranku u Kostolcu. Skrining se sprovodi u ciljnoj grupi žena od 25 do 64 godine svake treće godine. Ciljnu populaciju čini 21 066 žena.

Dr Dr Cvija Stojanović, iz Zavoda za javno zdravlje Požarevac u izjavi za Boom93 navodi da prema statističkim podacima u 2021. godini od strane Doma zdravlja na skrining za rano otkrivanje raka grlića materice pozvano je 3.500 žena sa teritorije grada Požarevca i Gradske opštine Kostolac.

“Na poziv se odazvalo 1066 žena ili 30,46 posto. Njima su urađeni preventivni ginekološki pregled i Papa test. Od ovog broja 86 žena je upućeno na dodatnu dijagnostiku, što  ne mora da znači das u one imale dijagnozu već su zbog određenih promena poslate na dalje preglede”, navodi Stojanović.

Ona dodaje da preciznih podataka o broju obolelih i preminulih od karcinoma u Braničevskom okrugu na godišnjem nivou nema, ali da postoje orijentacioni podaci.

Prema ovim podacima, koji su proizvoljni i dobijeni sun a osnovu hospitalnih lista, u 2020. godini 700 lica je obolela za godinu dana, a na osnovu odjava iz hospitalnih lista taj podatak za Braničevski okrug je da je za godinu dana preminulo oko 500 osoba.

mamografski pregled /ilustracija Pixabay

Skrining raka dojke

Skrining raka dojke se sprovodi u službi za zdravstvenu zaštitu žena  DZ Požarevac i u ogranku u Kostolcu. Skrining se sprovodi u ciljnoj grupi žena od 50 do 69 godine svake druge godine. Ciljnu populaciju čini 9000 žena.

Skrining raka debelog creva                                

Skrining raka debelog creva se sprovodi u DZ Požarevac kao oportuni skrining u službi zdravstvene zaštite odraslog stanovništva i nosilac je izabrani lekar. Sprovodi se u starosnoj dobi od 50 do 74 godine života oba pola. Skrining se sprovodi na dve godine.

 

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend