Društvo

Međunarodni dan borbe protiv raka: Srbija se nalazi na 18. mestu po broju novoobolelih od raka

Foto: Pixabay/ilustracija

Foto: Pixabay/ilustracija

Svakog 4. februara obeležava Svetski dan borbe protiv raka. Statistika pokazuje da se Srbija nalazi na 18. mestu po broju novoobolelih od raka, koji godišnje iznosi oko 25 000, a po smrtnosti na drugom mestu u Evropi.

Godišnje u Srbiji od različitih vrsta karcinoma umire oko 20.000 ljudi.

Dom zdravlja Požarevac na teritoriji koju pokriva sprovodi dva organizovana skrininga raka grlića materice od 2012 godine i raka dojki od 2016 godine i jedan oportuni skrining raka debelog creva.

Tokom prethodne godina na preventivni pregled javila se trećina pozvanih žena

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Požarevac, u toku 2022. godine, služba za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja Požarevac, u okviru organizovanog skrininga na rak grlića materice pozive za preventivni ginekološki pregled je uputila za ukupno 3700 žena koje pripadaju životnoj dobi od 25 do 64 godine.

Od tog broja (3700) na preventivni ginekološki pregled odazvalo se ukupno 1249 žena ili 33,76% kojima je u okviru ginekološkog pregleda urađen PAP test. Od ukupnog broja pregledanih žena (1249) kod 112 žena ili 8,97% bila je neophodna dodatna dijagnostika (Кolposkopija).

U ranijoj izjavi za Boom93, dr Vesna Lakić, načelnica dispanzera za žene, Braničevski okrug je među onim regionima u zemlji koji imaju najnižu incidencu, a nekada je imao najvišu, dok su sada na prvom mestu Niški, Srednjebanatski, Zaječarski i Pirotski region.

Lakić dodaje da rezultat skrininga nije zadovoljavajući u odnosu na evropske standarde, jer treba postići 75% obuhvat ciljne populacije.

Primetan je povećan trend i to kod žena koje su mlađe od 50 godina. Od ukupno pregledanih žena sa dijagnostičkom mamografijom 10 procenata ima pozitivan nalaz i neki oblik karcinoma. Iz Službe za zaštitu žena Požarevac apeluju da se žene odazivaju na javne pozive na skrining i da izdvoje dan za svoje zdravlje jer su preventivni i redovni pregledi ključni u prevenciji raka dojke.

Međutim prema nekim podacima Braničevski region je prvi u Srbiji po stopi mortaliteta, što znači da u ovom regionu žene koje se jave i obolele su, jave se u već poodmakloj fazi bolesti kada ne može mnogo da se uradi za njihovo preživljavanje.

Prava prevencija protiv raka grlića materice je vakcinacija protiv humanog papiloma virusa.

Skrining raka dojke

Skrining raka dojke se sprovodi u službi za zdravstvenu zaštitu žena  DZ Požarevac i u ogranku u Kostolcu. Skrining se sprovodi u ciljnoj grupi žena od 50 do 69 godine svake druge godine. Ciljnu populaciju čini 9000 žena.

Skrining raka debelog creva                                

Skrining raka debelog creva se sprovodi u DZ Požarevac kao oportuni skrining u službi zdravstvene zaštite odraslog stanovništva i nosilac je izabrani lekar. Sprovodi se u starosnoj dobi od 50 do 74 godine života oba pola. Skrining se sprovodi na dve godine.