Društvo

Međunarodni dan prava javnosti da zna

Danas je u organizaciji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Misije OEBS u Srbiji, Koalicije za slobodu pristupa informacijama, Udruženja novinara Srbije i Nezavisnog udruženja novinara Srbije, održan skup posvećen obeležavanju Međunarodnog dana prava javnosti da zna. Ovaj dan se u Republici Srbiji tradicionalno obeležava već 15. put.
ilustracija/pixabay

Usled situacije koja je prouzrokovana virusom SARS-CoV-2, ove godine Međunarodni dan prava javnosti da zna obeležen je u skladu sa propisanim merama nadležnih organa. Naime, samo dobitnici nagrada i govornici su prisustvovali u svečanoj sali Kluba poslanika uz poštovanje propisanih preventivnih mera, dok su svi ostali zainteresovani mogli da prate događaj uživo.

Poverenik je izjavio da se ove godine Međunarodni dan prava javnosti da zna obeležava u neuobičajenim okolnostima usled pandemije SARS-CoV-2, ali da pravo na pristup informacijama od javnog značaja nije bilo ograničeno ni u jednom trenutku čak ni u vanrednom stanju.

Takođe, naglasio je da se već duže vreme odvija proces izmena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja te da se očekuje da će se ovaj proces intenzivirati nakon izbora nove Vlade RS, da će rezultirati učvršćivanjem i unapređivanjem načela transparentnosti u radu organa vlasti, kao i podizanjem stepena odgovornosti za nesprovođenje Zakona ili za povredu prava i obaveza uređenih zakonom.

Komisija koju čine predsednici novinarskih udruženja UNS-a i NUNS-a, predstavnik akademske zajednice, predstavnik organizacije Koalicije za slobodu pristupa informacijama i poverenik, odlučila je da priznanja dodeli u nekim od posebnih kategorija organa vlasti, a priznanja je uručio poverenik Milan Marinović.

Priznanja su dodeljena:

za najbolji Informator o radu – Višem sudu u Kraljevu,

za doprinos afirmisanju prava javnosti da zna u kategoriji najviših organa – Vrhovnom kasacionom sudu,

za doprinos afirmisanju prava javnosti da zna u kategoriji republičkih organa – Ministarstvu kulture i informisanja,

za doprinos afirmisanju prava javnosti da zna u kategoriji pravosudnih organa – Osnovnom sudu u Zaječaru,

za doprinos afirmisanju prava javnosti da zna u kategoriji lokalnih organa javne vlasti – Opštini Svrljig,

za doprinos afirmisanju prava javnosti da zna u kategoriji pokrajinskih organa javne vlasti – Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Komisija za dodelu priznanja odlučila je da i ove godine ne dodeli posebno priznanje za najveći doprinos afirmisanju prava javnosti da zna (statueta).

Pomoćnica generalnog sekretara Slavoljupka Pavlović predstavila je Publikaciju IX – „Stavovi i mišljenja Poverenika“, koja je od danas dostupna na sajtu Poverenika u delu Publikacije.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend