Društvo

Međunarodni dan ukidanja ropstva: Moderno ropstvo i dalje opšte prisutno

Drugi decembar se obeležava kao Međunarodni dan ukidanja ropstva u znak sećanja na Konvenciju o suzbijanju trgovine ljudima i o eksploataciji prostitucije drugih lica koju su Ujedinjene nacije donele 1949. godine.

Godine 1949. u Generalnoj skupštini Organizacije ujedinjenih nacija(UN), usvojena je Konvencija za suzbijanje trgovine ljudima i od tada se ovaj dan u svetu obeležava kao Međunarodni dan ukidanja ropstva.

Pored navedenog, moderno ropstvo je i dalje opšte prisutno, što nam i statistika jasno pokazuje kao i najnoviji slučajevi eksploatacije. Zaključno sa mesecom oktobar imamo 48 identifikovanih žrtava trgovine ljudima, od toga 23 su deca. Uvek uzimamo činjenicu da je moguća statistika i desetostruko veća.

Ovom prilikom ukazajemo na problem trgovine ljudima kao ozbiljnu društvenu pretnju i teško krivično delo, koje ugrožava osnovna ljudska prava, pravo na život, pravo na izbor, pravo na slobodu kretanja.

Po podacima ASTRE do sada je identifikovano i direktno pomognuto preko 550 žrtava trgovine ljudima (174 su bila deca).

Većinu žrtava prinudnog rada čine muškarci, a oni su najčešće eksploatisani na građevini ili u poljoprivredi, dok se radna eksploatacija žena obavlja u zatvorenim, privatnim prostorima i zato je manje vidljiva. Žrtve seksualne eksploatacije u većini slučajeva su žene i devojčice, a uz to su često i radno eksploatisane.  Korona virus je trgovinu ljudima učinio manje vidljivom, veliki deo aktivnosti trgovaca ljudima obavlja se posredsvom interneta i društvenih mreža, a žrtve se vrebaju preko lažnih oglasa za posao.