Društvo

Međunarodni dan zaštite podataka o ličnosti

FOTO: Ilustracija/Pixabay

FOTO: Ilustracija/Pixabay

Zaštita podataka privatnosti je proces koji se koristi za zaštitu ličnih podataka pojedinaca od neovlaštenog pristupa, korišćenja, preuzimanja, objavljivanja ili uništavanja. To uključuje različite tehnike, politike i zakone koji se koriste za sprečavanje neovlašćenog pristupa podacima, kao što su šifrovanje, autentifikacija, autorizacija i preuzimanje odgovornosti. Ova pitanja postaju sve važnija s rastućom potrošnjom digitalnih podataka i povećanom količinom podataka koji se skupljaju, čuvaju i prenose putem interneta.

Svake godine, krajem januara meseca, obeležava se „Nedelja privatnosti podataka“, koja ima za cilj da podigne svest i znanje svih građana o značaju zaštite ličnih podataka.

Imajući u vidu da na internetu postoji sve veći broj usluga ili aplikacija, za čije se korišćenje ili pristup od korisnika traži da unesu svoje lične podatke poput imena i prezimena, matičnog broja, broja platne kartice, saglasnost pristupanju drugim servisima ili podacima na uređaju i slično, važno je napraviti pravi izbor, kako podaci ne bi bili nezaštićeni, zloupotrebljeni ili ukradeni.

Uspostavljanja savršene ravnoteže između očuvanja privatnosti razgovora korisnika i pružanja korisničkog iskustva obogaćenog velikim izborom funkcionalnosti predstavlja veliki izazov.

Za mnoge je ovo prilika da se edukuju o važnosti privatnosti podataka, da razumeju značenje ovog pojma na ličnom nivou i saznaju koje su najbolje alatke, aplikacije i platforme koje to obezbeđuju. Za brojne kompanije ovo je dan da preispitaju svoje aktivnosti i stavove u smislu zaštite privatnosti korisnika.