Društvo

Međunarodni dan zaštite podataka o ličnosti

FOTO: Ilustracija/Pixabay
Zaštita podataka privatnosti je proces koji se koristi za zaštitu ličnih podataka pojedinaca od neovlaštenog pristupa, korišćenja, preuzimanja, objavljivanja ili uništavanja. To uključuje različite tehnike, politike i zakone koji se koriste za sprečavanje neovlašćenog pristupa podacima, kao što su šifrovanje, autentifikacija, autorizacija i preuzimanje odgovornosti. Ova pitanja postaju sve važnija s rastućom potrošnjom digitalnih podataka i povećanom količinom podataka koji se skupljaju, čuvaju i prenose putem interneta.

Svake godine, krajem januara meseca, obeležava se „Nedelja privatnosti podataka“, koja ima za cilj da podigne svest i znanje svih građana o značaju zaštite ličnih podataka.

Imajući u vidu da na internetu postoji sve veći broj usluga ili aplikacija, za čije se korišćenje ili pristup od korisnika traži da unesu svoje lične podatke poput imena i prezimena, matičnog broja, broja platne kartice, saglasnost pristupanju drugim servisima ili podacima na uređaju i slično, važno je napraviti pravi izbor, kako podaci ne bi bili nezaštićeni, zloupotrebljeni ili ukradeni.

Uspostavljanja savršene ravnoteže između očuvanja privatnosti razgovora korisnika i pružanja korisničkog iskustva obogaćenog velikim izborom funkcionalnosti predstavlja veliki izazov.

Za mnoge je ovo prilika da se edukuju o važnosti privatnosti podataka, da razumeju značenje ovog pojma na ličnom nivou i saznaju koje su najbolje alatke, aplikacije i platforme koje to obezbeđuju. Za brojne kompanije ovo je dan da preispitaju svoje aktivnosti i stavove u smislu zaštite privatnosti korisnika.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Anđela Stepanović

Anđela Stepanović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend