Društvo

Menja se Porodični zakon: Nema više batina za decu, nema maloletničkih brakova

ilustracija/pixabay
Kao najvažnije novine u izmenama Porodičnog zakona navode se zabrana fizičkog kažnjavanja dece kao vaspitnog sredstva i ukidanje maloletničkih brakova.
Kako je rekao ministar za brigu o porodici i demografiju Radomir Dmitrović, neke od planiranih novina su uspostavljanje definicije deteta u skladu sa Konvencijom o pravima deteta, ukidanje mogućnosti maloletničkih brakova i sticanje poslovne sposobnosti takvim brakom.
Prema njegovim rečima, ukida se fizičko kažnjavanje kao vaspitno sredstvo i daje se mogućnost da dete izrazi mišljenje o pitanjima koja ga se tiču, bez obzira na uzrast.

Ukida se mogućnost usvajanja deteta čiji su roditelji lišeni poslovne sposobnosti, kao i mogućnost sklapanja dogovora o usvojenju između roditelja i budućih usvojitelja. Uvode se nove dužnosti hranitelja koje se tiču podrške štićenicima, rekao je Dmitrović.

On je napomenuo da nema roka do kada bi trebalo završiti rad na nacrtu zakona, jer se moraju proći procedure, javne rasprave, ali veruje da bi posao mogao biti okončan do kraja godine.

Podsetio je da je Porodični zakon stupio na snagu 1. januara 2005. godine, a da se primenjuje od 1. jula iste godine.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend