Društvo

Menjaju se udžbenici biologije za osmi razred zbog „nedostataka“

Foto: S.Lisac
Radna grupa Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja utvrdila je da treba ispraviti nedostatke u sedam od osam odobrenih udžbenika za biologiju za osmi razred osnovne škole.

Ovi nedostaci se odnose na „biološki smisao adolescencije“, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.

Кako se navodi u saopštenju, stručna komisija je proverila navode koji su se čuli u javnosti, a koji se odnose na određene interpretacije u tim udžbenicima.

„Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je u skladu sa procedurom, prethodno zatražilo i mišljenje Nacionalnog prosvetnog saveta koji je potvrdio da udžbenici prate program, ali da se mora voditi računa da učenici osmog razreda nemaju potrebna predznanja iz oblasti psihologije i sociologije i da se ta znanja stiču tokom srednjeg obrazovanja“, piše u saopštenju.

Dodaje se da su ministar i ZUOV dali mišljenje na osnovu tumačenja naučnih činjenica, kao i da su konsultovani i Srpsko biološko društvo, kao i sve katedre bioloških fakulteta.

Zavod će uputiti obrazloženje izdavačima Кlet, Zavod za udžbenike, Eduka, Data status, Gerundijum, Vulkan izdavaštvo i Novi Logos koji su dužni da u određenom roku dostave zavodu ispravljen rukopis udžbenika.

U javnosti se u prethodnom periodu vodila polemika oko toga da li lekcije o „Rodnom i polnom identitetu“ treba da se nalaze u udžbenicima za osmi razred, a pojedini političari ocenili su da te lekcije predstavljaju „skandaloznu propagandu homoseksualizma i transrodnosti maloletnim licima, krše Ustav i zakone Srbije i koriste lažne podatke“.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend