Društvo

Mesec borbe protiv raka dojke: Potrebno izdvojiti jedan dan za preventivni pregled

foto Boom93/T.S. dispanzer za žene

foto Boom93/T.S. dispanzer za žene

Oktobar, mesec borbe protiv raka dojke, obeležava se širom sveta kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti,na podizanje svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke. Od ukupno pregledanih žena sa dijagnostičkom mamografijom 10 procenata ima pozitivan nalaz i neki oblik karcinoma.

Ove godine obeležavanje oktobra meseca borbe protiv raka dojke ima za cilj da se podigne svest žena ovoj bolesti koja je u stalnom porastu.

Prema rečima dr Vesne Lakić, načelnice Službe za zdravstvenu zaštitu žena, potrebno je podići svest kod žena o potrebi preventivnih pregleda, ali i o obavezama koje za pacijente proizilaze iz Zakona o zdravstvenoj zaštiti

“Žene su u obavezi da znaju da se papa test posle 25. godine radi na tri, a mamografija na 2 godine posle 50. i da treba da dolaze, a ukoliko se ne snime, odnosno ne dolaze redovno na preglede, a obole, plaćaju lečenje, to je po novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti”, navodi Lakić.

Dom Zdravlja Požarevac  od januara 2016. radi  organizovani skrining raka dojke za žene starosti od 50 do 69 god čiji ukupan broj na teritoriji Požarevca i Kostolca iznosi 11 256 žena. Služba za zdravstvenu zaštitu  žena  vrši organizovano pozivanje žena i zakazivanje mamografskih pregleda, za izdavanje rezultata kao i za svu dalju proceduru u smislu dijagnostike, lečenje i sprovođenja terapije.

Procenti u Srbiji dostižu visoke vrednosti kao i u zapadnoj Evropi. Ženama se skreće pažnja na značaj preventivnog pregleda dojki koji uvek mogu da obave kod svog izabranog ginekologa u Domu zdravlja bez obrira na njihove godine. Pregled dojke je sastavni deo preventivnog ginekološkog pregleda i u odnosu na dobijene podatke i podatke o bolesti u porodici, ginekolog pacijentkinju upućuje na ultrazvik dojki koji obavljaju ginekolozi u Službi za zaštitu žena i radiolozi u Službi radiologije.

Foto/ T.S. dr Vesna Lakić načelnica ginekološke službe

“Nakon 50. godine Zakonom su i žene, a i mi u obavezi da ih upućujemo na preventivni pregled skrining mamografije. Radi se o dvogodišnjim ciklusima, a žene se upućuju u odnosu na godište koje Ministarstvo određuje za tu kalendarsku godinu od 50. do 69. godine starosti, a ako se radi o osobama koje su imale pozitivnu porodičnu anamnezu, bliskog ženskog rođaka koji je imao karcinom dojke onda njih šaljemo i od 45. godine na prvu mamografiju. Prvo čitanje snimka rade naši radilozi, a drugo radilozi iz Opšte bolnice. Žene koje imaju sumnjiv nalaz pregleda supervisor radiolog iz bolnice u Smederevu koji radi dodatna snimanja i donosi odluku o tome da li će žena dobiti patološki nalaz, da li će biti upućena u našu bolnicu na dijagnostičku biopsiju ili na Konzilijum na Institut za onkologiju”, navodi Lakić.

Preventivni pregledi i mamografija su rađeni i tokom trajanja epidemije koronavirusa.

Prošle godine otkrivene 4, od početka ove 6 novoobolelih žena

“Imamo oko 4.500 žena koje su u tom ciljnom godištu koje treba da urade mamografiju. U 2021. Godini je pozvano 2.700 žena, upućeno na mamografiju 703, snimljne 683. Od njih 53 su imale sumnjiv nalaz, kod njih 8 je urađena biopsija i otkrivene 4 novoobolele žene od karcinoma dojke. Što se tiče prvih 9 meseci ove godine, do sada je pozvano 2.400 žena, a odazvalo se 529. Od ovog broja njih 39 je dobilo sumnjiv nalaz, za njih 7 je urađena biopsija i otkriveno je 6 novoobolelih. Ovo su podaci koji se odnose na one žene koje su starije od 50 godina, međutim imamo novoobolele žene i među populacojim koja je mlađa”, navodi doktorka.

Prema rečima Lakić, ono što pacijentkinje treba da znaju je da sve promene koje se na vreme otkriju su stopostotno izlečive.

Oktobar je period da podsetimo žene da dođu na svoju redovnu kontrolu kod izabranog ginekologa.

“Mi šaljemo pozive ženama na kućnu adresu za koje imamo podatke, ali taj odziv na poziv nije baš sjajan I kreće se oko 30 procenata. Najvažnije je da žene promene svest o pregledu I da same brinu o svom zdravlju, da odvoje jedan dan u godini kada će obaviti preventivni pregled kod izabranog lekara. Godinu dana je dovoljan period da vi pronađete jedan dan da dođete na preventivni pregled”, zaključuje Lakić.

Po rečima načelnice službe radiologije i ultrazvučne dijagnotike, dr Slađane Banjac, specijaliste radiologije i koordinatora za skrining raka dojke povećan je broj žena obolelih od raka dojke. Služba rendgen dijagnostike radi skrining karcinoma dojke, ali pored toga radi i dijagnostiku kod žena koje su napipale neku promenu ili imaju porodičnu anamnezu ili je ultrazvučno otkrivena promena sumnjiva na karcinom,

Foto/T.S. Dr Slađana Banjac načelnica Službe radiologije i ultrazvučne dijagnostike

Dnevno se na mamografu u Domu zdravlja obavi oko 10 pregleda. Banjac potvrđuje da je povećan broj raka dojke.

Ukoliko je nešto sumnjivo, dolazi super vizor iz Smedereva i radi superviziju i rešava šta dalje, a za dijagnostičke mamografije dolaze kod nas i rezultati se odmah izdaju, eventualno dan kasnije, navodi Banjac i dodaje da je povećan  broj maligniteta i u mlađoj i u starijoj populaciji žena“, navela je Banjac ranije za Boom93.

Zakon o organizovanom skriningu se promenio i žene su dužne da budu informisane o tome da li su te godine u skriningu ili ne. Te informacije mogu pronaći i na sajtu Doma zdravlja kao i na javnim pozivima za žene  ili dobiti informaciju lično u dispanzeru za žene.

Iz Službe za zaštitu žena u Domu zdravlja apeluju da se žene odazivaju na javne pozive na skrining i da izdvoje dan za svoje zdravlje jer su preventivni i redovni pregledi ključni u prevenciji raka dojke.

U Domu zdravlja  Požarevac kod vašeg izabranog ginekologa možete svakog dana zakazati dijagnostički ili skrining  pregled i na taj način pratiti vaše zdravstveno stanje i tako preventivno delovati u službi vašeg zdravlja.

Projekat “Žene to mogu”, podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj tekst ima za cilj da predstavi socijalnu sliku o položaju žena u našem društvu, da ukaže na važnost i značaj žena u političkom, javnom životu, da ukaže na važnost i značaj obrazovanja i da promoviše, predstavi uspešne i odgovorne poslovne žene. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.