Društvo

Meštani Kličevca i okolnih sela održali protest zbog izgradnje regionalne deponije

FOTO:Boom93

FOTO:Boom93

Meštani Kličevca i okolnih sela izašli su danas traktorima na plodne njive kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog odluke grada da upravo na ovoj lokaciji izgradi regionalnu deponiju.

Kako je tokom protesta rečeno, lokacija koju je grad predvideo za izgradnju regionalne deponije prostire se na 35 hektara i trenutno je na njoj zasađen suncokret, što pokazuje koliko je ova zemlja plodna.

Novica Arsić
FOTO:Boom93
Novica Arsić

„Dosli smo da izrazimo nezadovoljstvo i kažemo da će sa ove parcele gde svakog drugog dana duva košava, da raznosi flaše i kese po plodnom Stigu. Svaka kiša će otrove sa deponije da spira u sve njive koje su ispod a sa kojih mi žanjemo žito, suncokret i kukuruz. Sve to što bude bačeno na ovu parcelu na kraju će završiti na našim stolovima i u našim tanjirimaDošli smo da pokažemo da nećemo dozvoliti da se ova plodna zemlja pretvori u deponiju smeća“, rekao je Novica Arsić iz Udruženja „Kličevački idol“.

Prema rečima Gorana Stojićevića iz sela Kličevac najveća opasnost za ostale njive koje su mnogo veće od parcele na kojoj grad planira izgradnju regionalne deponije su požari koji su česti na deponijama i koji zbog jakog vetra mogu da se prošire i na ostale njive.

On je dodao da meštani neće dozvoliti da građevinske mašine uđu na ovo zemljište i da će ih ukoliko dođu blokirati svojim traktorima i kombajnima.

FOTO:Boom93

Saša Selić, predsednik Udruženja iz Kličevca navodi da je ovovo skup upozorenja za gradske vlasti, a kako se bude dalje odvijala situacija i oni će se dalje organizovati.

Kako je zaključio, ovo je prvi korak koji su za sada preduzeli na osnovu odluke koja je doneta na poslednjopj skupštini grada Požarevca.

FOTO:Boom93
Saša Selić, predsednik Udruženja „Kličevački idol“

Podsetimo, Skupština grada Požarevca je na poslednjoj sednici donela odluku o izradi druge izmene i dopune Prostornog plana grada Požarevca u delu koji se odnosi na određivanje lokacije za izgradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom u ataru sela Kličevac, što je i bio povod za današnji protest meštana ovih sela.

Foto: Boom93/M. Veljković

Boom93 je nedavno povodom ovog protesta pitao gradonačelnika Sašu Pavlovića za komentar na najavljeni protest, na šta je on odgovorio da meštani ovih sela mogu da protestuju, jer imaju pravo na to.