Društvo

Meštanin Lukavca: Mašinama propadamo kroz zemljište gde je Euro litijum bušio

ilustracija/pixabay
Kanadska kompanija Euro litijum Balkan izvodi geološka istraživanja na poljoprivrednom zemljištu prve klase, suprotno važećem Zakonu o poljoprivredi, a zemljište nakon bušenja mesecima ostavlja nesaniranim, kaže za N1 Ostoja Marković iz sela Lukavac kod Valjeva i svoje tvrdnje potkrepljuje fotografijom sa terena.

On kaže da se na istom mestu gde je Euro litijum „bušio“, prilikom obrade zemljišta, zaglavljivao više puta.

„Pre bušenja oni oko bušotine prave i nekoliko bazena sa vodom, koja im je neophodna u procesu tih njihovih istražnih radnji. Te bazene oblažu najlonom pa ponekad kada „saniraju“ i te najlone samo prekriju nekom crnom zemljom koju su izbacili sa dna tih rupa. Zbog tih bazena taj teren ostaje rastresit i mi propadamo sa mašinama“, objašnjava Marković.

Iz ekološkog pokreta „Marš sa Kolubare“ poručuju da su zbog nastavka radova kompanije Euro litijum Balkan na dve nove parcele u Lukavcu u okviru basena Valjevo – Sever, pored blokada puteva i prilaza parceli poslednjih dana aprila, slučaj prijavljen i Republičkoj poljoprivrednoj inspekciji u Valjevu i da izlazak inspektora na lice mesta očekuju nakon prvomajskih praznika.

Glumica Bojana Novaković, aktiviskinja u borbi protiv rudarenja litijuma i bora u Srbiji, rekla je na nedavnoj blokadi puta Valjevo – Lajkovac u Lukavcu da je dva dana pokušavala da telefonom dobije poljoprivrednu inspektorku u Valjevu, ali da joj se na taj broj niko nije javljao.

Iz pokreta „Marš sa Kolubare“ podsećaju da kanadska kompanija Euro litijum ima dozvolu Ministarstva za rudarstvo i energetiku za istražne radnje u okviru projekta Valjevo -Sever do sredine juna ove godine i da će tada Pokret, kao strana sa suprotnim interesom, uputiti zahtev ministarstvu da se ovoj kanadskoj kompaniji dozvola o nastavku geoloških istraživanja ne produži.

Da podsetimo, zbog procurelih bušotina za koje se smatra da su uzrok zagađenja vode u nekoliko seoskih bunara u Lukavcu i Šušeoki, Viši sud u Valjevu je krajem prošle godine, po tužbi pokreta „Marš sa Kolubare“, potvrdio odluku Osnovnog suda u Valjevu da se kompaniji Euro litijum Balkan privremeno zabrane istražni radovi u okviru basena Valjevo-Mionica.

Iz resornog ministarstva potrđuju da je ta zabrana još na snazi.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend