Društvo

Vujović: Emisije praškastih materija iz termoelektrane u Kostolcu u skladu sa propisima EU

Foto: Boom93/MMV
Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas nakon obilaska postrojenja za odsumporavanje u bloku B Termoelektrane „Кostolac“, da su smanjene emisije praškastih materija i sve je u skladu s evropskim standardima i ovo postrojenje ima sve saglasnosti Ministarstva za zaštitu životne sredine. U skladu je i sa nacionalnim planom za smanjenje emisija.

Termoelektranu „Kostolac B“ i sistem za odsumporavanje dimnih gasova u Kostolcu su sa ministarkom Mihajlović obišle predsednica Vlade Republike Srbije Ane Brnabić i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujević. Domaćin ove posete bio je v.d. direktora JP EPS-a Milorad Grčić sa saradnicima.Obilasku su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave grada Požarevca, gradonačelnik Saša Pavlović sa svojim saradnicima.

obilazak svi u Kostolcu
Foto/ T.S. Boom93 Zorana Mihajlović,  Irena Vujović,  Ana Brnabić, Saša Pavlović i saradnici

 

Ovo je i jasna poruka kako se Vlada Srbije odnosi prema zaštiti životne sredine i energetici. Naša dva ministarstva rade zajedno i naši ciljevi su zelena Srbija i zelena energetika. Pripremamo nacionalni plan za klimu i energetiku, kao i strategiju za energetiku do 2050. godine.“ – naglasila je Mihajlović.

Mihajlović je istakla  je da se sve to radi kako bi Srbija imala zelenu energiju i do 2040. godine minimum 40 odsto proizvedene energije iz obnovljivih izvora.

Usvojena su četiri nova zakona iz oblasti energetike, radi se Nacionalni plan za energetiku, kao i Strategija za razvoj energetike do 2030. i 2050 godine, a cilj nam je da imamo zelenu energetiku do 2040. godine. To ne znači da ćemo odmah da gasimo termoelektrane, već da ćemo uraditi sve da emisije štetnih materija svedemo na minimum i niže u odnosu onih propisanih u EU.“ – izjavila je ona.

Foto: Boom93/MMV

Premijerka Brnabić navela je da je Vlada Srbije 2014. započela borbu za zdraviju životnu sredinu i da je te godine počela izgradnja filtera u Kostolcu.

Uprkos poplavama i ekonomskim problemima, doneli smo tada odluku da 130 miliona dolara uložimo u prvi filter za odsumporavanje. Do danas smo uložili 600 miliona evra u ovakva postrojenja, kako bismo osigurali čistiji vazduh i saniranje posledica termoelektrana“, rekla je Brnabić.

Foto: Boom93/MMV

Brnabić navodi da je zaštita životne sredine jedan od glavnih prioriteta Vlade RS i da je u martu 2021. godine uvojen Zakon o klimatskim promenama.

U toku je izgradnja postrojenja za odsumporavanje na Termoelektrani Nikola Tesla blok A i Nikola Tesla blok B.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je da u snažnoj borbi protiv aero-zagađenja ovakva postrojenja daju veliki doprinos.

Кao što vidite, smanjene su emisije praškastih materija i sve je u skladu s evropskim standardima i ovo postrojenje ima sve saglasnosti Ministarstva za zaštitu životne sredine. U skladu je i sa nacionalnim planom za smanjenje emisija“, rekla je Vujović.

Foto: Boom93/MMV

Navela je i da se ministarstvo trudi da reši problem individualnih ložišta do sledeće grejne sezone.

Predstavnik Elektroprivrede Srbije Miroslav Tomašević rekao je da je u toku probni rad, te da očekuje upotrebnu dozvolu do oktobra ove godine.

Foto: Boom93/MMV

Postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TE „Kostolac B“ je završeno u potpunosti i radi punim kapacitetom.“- rekao je Tomašević.

To je prvi sistem za odsumporavanje u Srbiji koji je u funkciji. U projektovanim uslovima, emisija SO2 ne prelazi 200 mg/m3, čime se ispunjavaju EU ekološki kriterijumi. Ovaj sistem je počeo da se gradi 2016. godine.

Postrojenje za prečišćavanje dimnih gasova koristi metodu vlažnog krečnjaka, na osnovu koje se krečnjačka suspezija u apsorberima raspršuje i dovodi u kontatkt sa dimnim gasovima, gde se procesom apsorbcije uklanja SO2 iz dimnog gasa, a kao rezultat reakcije se formira gips, koji se otprema na deponiju gipsa ili se isporučuje na tržište kao odlična sirovina za građevinarstvo. Ovo postrojenje proizvodiće oko 450.000 tona gipsa godišnje, već postoje potpisani ugovori za kupovinu gipsa na 125.000t.

Foto: Boom93/MMV

Na izgradnji su radile kompanije u okviru kineske korporacije CMEC i veliki broj domaćih preduzeća iz oblasti građevinarstva, mašinske i elektro industrije.Vrednost investicije: 130,5 miliona dolara.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Marinika hvala vam, da nije bilo vas trovali bi nas i dalje, trebali su i vas da pozovu ipak ste vi najzaslužniji za puštanje ovog pogona

%d bloggers like this:
Send this to a friend