Društvo

Mihajlović: Energetska efikasnost donosi uštede, čistiji vazduh i bolji standard

Foto: Boom93/M. Veljković
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da je energetska efikasnost važna, ne samo zbog smanjenja računa za toplotnu i električnu energiju, već i zbog razvoja i boljeg životnog standarda.

Ona je, nakon obilaska radova u OŠ „Nadežda Petrović“ u Velikoj Plani, koja se rekonstruiše u okviru nacionalnog programa energetske sanacije objekata od javnog značaja, rekla da nema lepšeg posla nego kad se stvaraju bolji uslovi za rad i boravak dece i zaposlenih u školama.

„Pitanje energetske efikasnosti nije samo pitanje smanjenja računa za toplotnu i električnu energiju, već je to pitanje razvoja i boljeg životnog standarda“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da kada je formirana Uprava za energetsku efikasnosti, primarni zadatak je bio da se što više ulaže u škole, obdaništa, da prostor za decu bude kvalitetniji i bolji, da se smanji potrošnja i da se obezbede bolji uslovi svima.

„Ovaj objekat trošiće manje energije, umesto 18 megavat-časova, trošiće 6,6, emitovaće 40 umesto 88 tona ugljen-dioksida, računi će biti niži, a prostorije neće biti hladne“, rekla je ona.

Istakla je da je to rezultat zajedničkog rada države i lokalne samouprave, kao i projekti u infrastrukturi i saobraćaju, gde je država i u Velikoj Plani i u Smederevskoj Palanci uložila milijardu dinara.

Država, prema njenim rečima, nastavlja da ulaže u unapređenje energetske efikasnosti, izdvojeno je 2,6 milijardi dinara za subvencije za zamenu stolarije i postavljanje solarnih panela.

„Kada sve saberemo, očekujemo da ćemo smanjiti potrošnju za 25 do 30 odsto, jer sada bacamo ogromnu količinu energije. Novca ima dovoljno za unapredjenje energetske efikasnosti i za javne objekte i za domaćinstva, a to će nam doneti i smanjenje emisije štetnih gasova i uštede u novcu, ne samo sa stanovišta države, već i ličnog budžeta, jer ima delova Srbije u kojima je posle zamene stolarije račun niži i za 40 odsto“, rekla je Mihajlović.

Vrednost investicije je 23,5 miliona dinara, od čega 16,5 miliona daje država, a sedam miliona dinara opština. Ušteda toplotne energije biće 30 odsto, električne energije 63, u novcu 36, a emisije CO2 smanjiće se za 46 odsto.

Mihajlović je rekla da je u momentima kada se ceo svet suočava sa krizom i menja, najvažnije da Srbija održi energetsku stabilnost i da saradjuje sa državama u regionu.

Ona je istakla da „zahvaljujući političkoj i finansijskoj stabilnosti možemo da realizujemo projekte u povezivanju sa regionom“.

„Ovo nije jedna kriza, već oluja kriza. Imali smo finansijsku, kovid, postkovid krizu, kada je bio i nagli skok potražnje, posle višemesečnog pada, i sada imamo rat u Ukrajini. Za nas je važno da budemo aktivni i zato je važna inicijativa ‘Otvoreni Balkan’, koju je Srbija pokrenula, jer je cilj da se povezujemo sa svim državama u regionu“, rekla je Mihajlović.

Važno je, prema njenim rečima da se grade gasne interkonekcije, da se Srbija povezuje i u visokonaponskoj mreži, jer će to značiti da bolje funkcioniše, ima bolje pregovaračke pozicije, da se razvija i da sačuva stabilnost, što će biti lakše ako je nezaobilazna ruta u energetici, kao što je urađeno u saobraćaju.

Predsednik opštine Velika Plana Igor Matković rekao je da je škola četvrti objekat na kojem se radi energetska sanacija i da je podrška Ministarstva ključna.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend