Društvo

Mihajlović: Novi kolektivni ugovor za zaposlene u Elektroprivredi Srbije

Beograd, 02.02.2021. - Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlovic potpisala je danas novi kolektivni ugovor sa predstavnicima sindikata radnika "Elektroprivrede Srbije" i tom prilikom izjavila da su zaposleni u EPS-u veoma vazni za Srbiju i da je ovim kolektivnim ugovorom, izmedju ostalog, dogovoreno povecanje toplog obroka i regresa, a da ce radnici zarazeni korona virusom imati placeno odsustvo tokom lecenja. Uz vest Bete. (BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC/MO)
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović potpisala je danas novi kolektivni ugovor sa predstavnicima sindikata Elektroprivrede Srbije (EPS) i izjavila da je tim dokumentom dogovoreno povećanje toplog obroka i regresa, a da će radnici zaraženi korona virusom imati plaćeno odsustvo tokom lečenja.

„Sve o čemu se razgovaralo pre mesec i po dana pretočeno je u ovaj dokument“, kazala je Mihajlović, a saopštilo je ministarstvo.

Ona je istakla da EPS nisu samo rudnici, termo i hidroelektrane, već da su to i radnici.

„To su radnici, od rudara do inženjera, koji rade svoj posao i od kojih mi kao gradjani očekujemo da imamo kvalitetnu struju i da rešavaju probleme kada se jave. Zato je važno da radimo u pravcu da kvalitet i uslovi rada budu na višem nivou“, rekla je Mihajlović.

Navela je i da je cena električne energije samo mali deo svega što se radi kako bi EPS bio moderno, profitabilno i uspešno preduzeće.

„EPS je strateški važno preduzeće koje, ako želimo da doprinosi BDP-u i bude moderno i uspešno, mora da se menja i da se u njega mnogo više investira, jer su trenutno investicije ispod nivoa amortizacije. EPS-u je potreban investicioni bum i milijarde evra novih investicija, uključujući i distributivnu mrežu i zaštitu životne sredine“, rekla je Mihajlović.

Ona je naglasila da su, pre povećanja cena, započete važne promene u EPS-u, pre svega odvajanje distributivne delatnosti, što će uticati na smanjenje odredjenih troškova, kao i da se pravi novi plan investicija koji će više voditi računa o ulaganjima u životnu sredinu.

„Električna energija nije socijalna kategorija, već najplemenitiji vid energije, kao što ni EPS nije neprofitna ili nevladina organizacija već strateški važno preduzeće. Vremena se menjaju i troškovi proizvodnje su viši nego ranije ne zato što neki direktor ne radi svoj posao, već zato što kvalitet uglja nije kakav je bio i postoji puno stvari koje utiču na cenu“, kazala je Mihajlović.

Istakla je i da je najkritičnija tačka u elektroprivrednom sistemu distributivna mreža, „čije održavanje je u prethodnom periodu bilo opterećeno velikim troškovima, a da prave realizacije nije bilo“.

„Gubici u distributivnoj mreži su veliki i naše procene su da u naredne tri do četiri godine treba uložiti najmanje 350 miliona evra kako bismo te gubitke smanjili za bar tri do četiri procenta. Hoćemo da ulažemo u kompletnu distributivnu mrežu, ne samo u brojila, Distribucija ODS mora da bude jako preduzeće koje može da isporuči kvalitetnu električnu energiju“, rekla je ministarka.

Istakla je i da je ministarstvo pripremilo investicioni plan u energetskom i rudarskom sektoru, vredan 10 milijardi evra.

„Prioritet je izgradnja srednjih i velikih hidroelektrana, jer je to održiva energija u vreme energetske tranzicije“, kazala je Mihajlović i dodala da je želja da se snize cene električne energije i u proizvodnji i u potrošnji, što je pitanje energetske efikasnosti za koju je pripremljen novi zakon.

Kako je dodala, treći pravac su održivi izvori energije, koji mogu da pomognu u energetskoj sigurnosti.

Predsednik Sindikata radnika EPS-a Milan Djordjević rekao je da je ovo poseban dan za sindikat, jer je potpisan „radnički ustav“.

„U pitanju je kolektivni ugovor koji se odnosi i na radnike EPS-a i na radnike ODS-a. Mi zaposleni u EPS-u znamo kakva je situacija i ovim ugovorom obezbedili smo sigurnost u naredne tri godine i za naša tri preduzeća na Кosovu i Metohiji“, kazao je on.

Zaposlenima je poručio da ne treba da imaju bojazni, „jer neće biti nikakvog rasparčavanja preduzeća, niti viškova radne snage“.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

 • Vama „stručnjacima“ niko nije rekao da je „drug“ Tito umro!?! Kakvo je to bahaćenje narodnim parama i vlasništvom,pa to je čudo!?!
  Kakve i gluposti pričaš podobna „ministarko“,nije struja socijalna kategorija,alo b…o,usluga koju priža EPS mora po zakonu da bude socijalno prihvatljiva,znači glupa si i bezobrazna za „medalju“! O kakvim gubicima struje ti pričaš nesposbna pozerko,struja nema gubitke u prenosu,to je još slavni Tesla utvrdio i dokazao! E,sada druga je priča ako vam tajkuni-lopine ne plaćaju struju,kao i vaši „strani“ partneri“!?!
  Ne lupetaj gluposti o lošem uglju,nego pravac rudarsko-geološki faks na informisanje!
  U suštini nastavljate otimačinu i krađu iz EPS-a koji je vlasništvo svih građana Srbije! Sigurno ćete odgovarti za ta kriminalna dela,Lustracija!

 • Predsednik Sindikata radnika EPS-a Milan Djordjević rekao je da je ovo poseban dan za sindikat, jer je potpisan “radnički ustav”.
  Đokin, jel to taj.
  Pa za njegovog mandata, kad su bili izbori za sindikalne poverioce, na glasačkim listićima bio samo po JEDAN kandidat, koje je on izvesno preporučio.
  Ko u Severnoj Koreji.
  Neka fala.

%d bloggers like this:
Send this to a friend