Društvo Ekonomija

Mihajlović: Odluka o poskupljenju struje vrlo brzo, pomoći ćemo najugroženijima

N1 screenshot
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da veruje da će vrlo brzo biti doneta odluka o poskupljenju struje, ali i naglasila da ne može da kaže kada će se to desiti jer je takva odluka u nadležnosti Agencije za energetiku, koja odlučuje o tome pošto takav zahtev dobije od Elektroprivrede Srbije (EPS).

Mihajlović je, odgovarajući na pitanja novinara po predstavljanju predloga Integrisanog nacionalnog klimatskog i energetskog plana u Beogradu, naglasila da ministarstvo kome je na čelu ne odlučuje o poskupljenju struje, ali i da je javno izašlo sa ocenom da je poskupljenje struje neophodno.

„Mi smo pripremili Uredbu o energetski ugroženim kupcima, svesni da postoje domaćinstva u Srbiji koji ne mogu da plate ni sadašnju cenu stuje i grejanja. Tako smo pomogli onima koji ne mogu da plate, i dali mogućnost Agenciji za energetiku da poveća cenu kada bude dobila zahtev od EPS“, rekla je Mihajlović.

Kada je reč o diversifikaciji u energetskom sektoru u Srbiji, ocenila je da taj sektor godinama bio „potpuno energetski zatvoren“.

„Velika je šteta što ovu veliku, svetsku i evropsku krizu dočekujemo sa mnogo manje mogućnosti da se sa njom borimo, nego da smo napravili gasne interkonektore i zato što nismo ulagali u nove kapacitete pa danas uvozimo električnu energiju“, rekla je Mihajlović i ukazala na stalne otpore otvaranju tržišta.

„Srbija ima jednog dobavljača gasa – Rusku Federaciju, i dve tačke u kojima taj gas ulazi u zemlju, od kojih je Horgoš još zatvoren za treće strane koje bi mogle da ponude gas. Rezultat toga je da je u prošlosti cena gasa za privredu bila najviša u Evropi, a tržište smo držali zatvorenim delom i zbog lobističkih interesa, a i sada ima otpora kada tržište otvaramo“, ukazala je Mihajlović.

Mnogo je otpora, mnogo je jednostavnije ćutati i ne raditi

Upitana o iskrenosti evropskog puta Srbije u EU kada je reč o energetici, navela je da „nikada više energije“ nije potrošila na poslu nego u poslednje dve godine.

„To znači da je otpora mnogo, i da je mnogo jednostavnije ćutati i reći ‘nećemo sada to da radimo’ nego doneti odluke i raditi, ali otvorili smo taj klaster, pripremili strategije i usvojili zakone. Veliki je, međutim, otpor u javnim preduzećima i tu stvari moraju da se menjaju i verujem da nova Vlada mora da radi na tome“, ocenila je Mihajlović uz poruku da Srbija već kasni sa „Zelenom agendom“.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre je, na pitanje novinara kako će EU pomoći Srbiji ukoliko uvede sankcije Rusiji i ostane bez gasa, naglasio da EU već sarađuje sa Srbijom na brojnim projektima u energetici, uključujući izgradnju gasnih interkonektora, povećanju energetske efikasnosti objekata kao i na „razvezivanju“ gasnog tržišta.

„To znači omogućavanje pristupa tržištu Srbije drugim gasnim operatorima, što bi trebalo da poveća ponudu i dovede do pada cena. Sa izbijanjem ukrajinske krize, kreirali smo platformu za kupovinu gasa, LNG i vodonika koja je otvorena i za Srbiju, tako da već nudimo niz konkretnih mera kao vid podrške“, rekao je Žiofre i naglasio da je EU spremna i dalje da pomaže Srbiji po ovim pitanjima.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Genije… a sav gas dolazi iz Rusije… Hoće da paravi nove čvorove da se nabavlja gas iz prazih cevovoda ili po još višoj ceni. Koga ste mazali po očima da Srbija ima privilegovanu cenu gasa

%d bloggers like this:
Send this to a friend