Društvo

Mihajlović: Rudarstvo u Srbiji može, ali kao održivo, odgovorno i uz zaštitu okoline

(BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC/DS)
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da rudarstvo u Srbiji može da se razvija samo kao održivo rudarstvo, u kojem se poštuju najviši standardi zaštite životne sredine, koje je odgovorno prema zaposlenima i prema zajednici.

Ona je posle sastanka sa predsednikom i izvršnim direktorom korporacije Zidjin majning grupe, Zou Lajčangom, rekla da je važno da sve rudarske aktivnosti budu praćene brigom o zaštiti životne sredine i lokalnoj zajednici, jer je to jedini način da se ima održivo i zeleno rudarstvo u Srbiji.

„Zidjin je jedna od najvažnijih strateških kompanija u Srbiji, koja je do sada investirala više stotina miliona evra, a ono što je posebno značajno jesu ulaganja u zaštitu životne sredine. Veoma sam zadovoljna što će u julu biti završena modernizacija topionice, ljudi u Boru odlično znaju šta to znači“, kazala je ona, prenelo je ministarstvo.

Kako je dodala, to znači poštovanje EU standarda u zaštiti životne sredine, odnosno čistiji vazduh i čistije reke.

Mihajlović je istakla da se saradnja sa Zidjinom najbolje se vidi kroz prvi zeleni rudnik Čukaru Peki.

„Ovaj rudnik je važan jer će Srbija razvojem ovog rudnika postati drugi najveći proizvodjač bakra u Evropi, posle Poljske, i jedan od najvećih proizvodjača zlata – danas dve kritične mineralne sirovine u svetu, bez kojih nema zelene agende, nema solarnih elektrana, nema vetroelektrana, nema ni razvoja odbrane i saobraćaja“, rekla je Mihajlović.

Ponovila je da je Srbija jedna od retkih zemalja koja je bogata kritičnim mineralnim sirovinama, te da je opredeljenje države da svi projekti mogu biti realizovani samo ukoliko su u skladu sa najvišim standardima životne sredine.

„Dodatna ulaganja, posebno u modernizaciju postojećih postrojenja, kao i nove investicije Zidjina veoma su važne, ne samo za razvoj Bora, već je to pitanje privrednog rasta Srbije“, rekla je ona.

Predsednik i izvršni direktor korporacije Zidjin majning grup, Zou Lajčang, kazao je da Srbiju vidi kao jednu od ključnih zemalja za svoje poslovanje i najavio nove investicije i razvoj rudarskih projekata, kao i rast broja zaposlenih.

„Naš cilj jeste da poslujemo u skladu sa najvišim standardima u oblasti ekologije i bezbednosti na radu i u tom pravcu ćemo dalje ulagati u razvoj kompanije u Srbiji. Takodje, želimo da doprinesemo razvoju lokalne zajednice, posebno kada je reč o novim radnim mestima“, rekao je on.

Na sastanku, na kojem su učestvovali i generalni direktori kompanija Zidjin koper i Zidjin majning u Srbiji, kao i predstavnici Ambasade Кine i gradonačelnik Bora, bilo je reči i o investicijama ove kompanije u Srbiji i zaštiti životne sredine u rudarskim aktivnostima, kao i potrebi o zajedničkom rešavanju svih izazova i razvoju lokalne zajednice, te mogućnosti da Zidjin proizvodi električnu energiju iz obnovljivih izbora za potrebe kompanije.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend