Društvo

Mihajlović sa delegacijom MMF-a: Za efikasniji rad JP neophodne strukturne promene

Foto: Boom93/MMV
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas, na sastanku sa delegacijom Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) i predstavnicima javnih preduzeća u oblasti proizvodnje i distribucije električne energije i gasa, da je neophodno da sva preduzeća bolje planiraju i brže realizuju kapitalne investicije i pokrenu strukturne promene koje će povećati efikasnost.

Mihajlović je kazala da je sa delegacijom MMF-a, koju predvodili načelnik Jedinice za jugoistok u Evropskom odeljenju Jan Кes Martejn i šefica Кancelarije MMF-a u Beogradu Julija Ustjugova, razgovarala o finansijskom stanju svakog preduzeća.

„Složili smo se da najpre investicioni planovi moraju da budu jasni i precizni, da se pokrenu kapitalne investicije, pre svega kada je reč o Elektroprivredi Srbije (EPS), kao i distributivnoj elektroenergetskoj i gasnoj mreži, odnosno promenama u radu Srbijagasa i Transnafte“, rekla je ona, prenelo je ministarstvo.

Ukazala je i da Srbija, ukoliko ne bude ulagala u gasne interkonektore, distributivnu mrežu, visokonaponsku mrežu, ali i nove kapacitete, neće moći da zadovolji potražnju za gasom i električnom energijom.

„Suština je da stvorimo i energetske koridore i budemo nezaobilazni energetski faktor u regionu“, izjavila je Mihajlović.

Ona je rekla da je ovo važan trenutak, s obzirom na to da je ove godine Srbija ušla u proces energetske tranzicije i neophodno je da javna preduzeća pokrenu svoje strukturne promene i budu efikasnija.

„Velike su obaveze i odgovornost pred svim državnim preduzećima, koja moraju da budu efikasnija u svom funkcionisanju i da naplaćuju svoja potraživanja. Dugovanja prema Srbijagasu su gotovo 900 miliona evra, prema EPS-u 20 milijardi dinara“, precizirala je ministarka.

Zbog toga, kako je dodala, rukovodstvo tih preduzeća mora da bude konkretnije i efikasnije u svom radu i hitno krene u nove investicione cikluse.

„Ne sme biti kašnjenja, kao što je slučaj sa dosadašnjim investicijama EPS-a, jer svaki dan kašnjenja u realizaciji investicija je ozbiljan problem u obezbedjivanju energetske sigurnosti i zadovoljenju potreba koju za energijom imaju i privreda i domaćinstva. Ministarstvo će učiniti sve što je u našoj nadležnosti da u tom procesu pomognemo“, naglasila je Mihajlović.

Ona je istakla i da, uprkos krizi na evropskim tržištima, neće biti poremećaja na srpskom tržištu energentima, kao i da cena gasa, električne i toplotne energije za domaćinstva neće biti promenjena do kraja grejne sezone.

Tokom sastanka sa misijom MMF-a, osim reformi javnih preduzeća, bilo je reči i o strateškim okvirima za razvoj energetike, investicionom ciklusu i zelenoj agendi koju sprovodi Ministarstvo rudarstva i energetike, kao i gasnoj diverzifikaciji i planovima u vezi sa promenama u rudarskom sektoru koje se sprovode sa ciljem modernog, održivog i zelenog rudarstva.

„Doneli smo nove zakone, pri kraju je izrada podzakonskih akata i strateških dokumenata, nacionalnog integrisanog plana za klimu i energetiku i strategije razvoja energetike do 2030, sa vizijom do 2050. godine. Pripremili smo i plan investicija, čija je vrednost 17 milijardi evra, od čega će najmanje pet milijardi biti za OIE. To je naš novi model rasta i mogućnost da unapredimo privredni ambijent“, podsetila je Mihajlović.

Na sastanku su bili i predstavnici EPS-a, Elektromreže Srbije, Elektrodistribucije Srbije, Srbijagasa, Transnafte, Beogradskih elektrana.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend