Društvo

Mihajlović: Štednja nije zbog restrikcija, već da damo manje novca za uvoz

Foto: Boom93/MMV

Foto: Boom93/MMV

„Ne radimo mere štednje zbog toga da bismo izbegli restrikcije, već da bi dali manje novca za uvoz električne energije“, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović.

Ona je idodala da su preporuke za štednju električne energije poslate ministarstvima i da nije primljena nijedna zamerka.

„Ministarstvo rudarstva i energetike je poslalo svim ministarstvima na mišljenje preporuke o štednji. Svako je iz svog domena i oblasti mogao da vidi i da kaže: ‘Nemojte ovo, pomerite ovo’. Nigde nije došla nijedna zamerka. Rečeno je i da sama ministarstva i same ustanove naprave svoje planove. Izuzeti su vrtići, škole, bolnice i sve ono što je od vitalnog značaja“, rekla je ona i dodala da je svim instiutcijama savetovano da štede energiju u vidu gašenja svetla, jer iako to izgleda bezazleno i da to nije bitno – nije tako, jer je „sve bitno“.

Ona kaže da se sve preporuke nalaze na sajtu Ministarstva i energetike.

„Način kontrole koji smo svima preporučili je da unutar institucija postoje ljudi koji će sve to kontrolisati“, istakla je ona.

„Ovih nekoliko dana mi uvozimo jedan odsto potrebnih količina struje, što nije mnogo, ali smo zato prethodnih dana uvozili četiri, jedanaest i dvanaest odsto. Od oktobra prošle do septembra ove godine Srbija je samo na uvoz električne energije dala 1,1 milijardu evra“, rekla je Mihajlović.

Otkrila je da je noćas u Srbiju uvezeno blizu jedan odsto potrebne struje za koju je dato 240.000 evra.

„Stvar je u novcu koji ćemo dati. Nismno planirali restrikcije, jer mislimo da će na tržištu biti električne energije, samo je pitanje cene“, naglasila je Mihajlović.

Napomenula je da se hidropotencijal popravio za 20 odsto, zahvaljujući padavinama i da su zbog vetra ovih dana proizvedene veće količine struje iz tog obnovljivog izvora.

„Zahvaljujući energiji vetra, pre nekoliko dana proizvedeno je više struje i izvezeno 4,6 odsto“, navela je ministarka.

Ona je ocenila da bi javna preduzeća mogla više da doprinesu svojim planovima za uštedu ečlektrične energije.

„Sve toplane koje rade na gas imaju dovoljno gasa, ali mogu u kriznoj situaciji, ako do toga dodje, da ga zamene mazutom“, rekla je ona.

Istakla je da je potrebno oko 13.500 tona mazuta i da se taj energent nalazi u robnim rezervama, kao i da ;ista količina mazuta postoji u Upravi za energente pri Ministarstvu, kao i da ima dovoljno lož ulja i uglja za elektrane.

Ona je podsetila da se čeka na usvajanje uredbe o energetski ugroženom kupcu, jer bi se njome moglo pomoći, ne samo socijalno ugroženim gradjanima, već i onima koji imaju jako niska primanja.