Društvo

Mihajlović: U Srbiji 62 odsto žena doživelo neki oblik nasilja

Foto: Boomm93/MMV
Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović poručila je danas da je država tu, uz svaku devojčicu i ženu koje trpe nasilje.

„Statistika nigde u svetu, pa ni kod nas, nije za pohvalu, 62 odsto žena nakon 15. godine pretrpelo je neki oblik nasilja – od fizičkog, seksualnog, psihološkog“, rekla je Mihajlović na konferenciji „Borba protiv seksualnog nasilja prema ženama – unapredjenje pravnog okvira i postupanja“.

Istakla je da je država donela zakone, strategije i akcione planove, ali da to nije dovoljno i da mora više da se radi na edukaciji javnosti i da se posebna podrška pruži ranjivim grupama žena, kao što su žene sa invaliditetom, Romkinje i starije žene.

„Formiranjem Кoordinacionog tela i uz rodno odgovornu Vladu jasno smo rekli da hoćemo da se borimo protiv nasilja nad ženama. I to je poruka predsednika, premijerke i cele Vlade. Ali, važno je da svaki političar i političarka vode računa o toj politici. Da nam se ne dese više izjave pojedinaca da žene prijavljuju nasilje četvrtkom, kako bi dok su nasilnici u pritvoru one mogle da izadju u provod vikendom. Pored dokumenata koje smo usvojili i hrabrih žena koje su prijavile nasilnike, važno je da svi stanemo iza žena, jer nećemo ostaviti nijednu koja trpi nasilje“, rekla je Mihajlović.

Ocenila je da rani i dečiji brakovi predstavljaju trgovinu ljudima i vid porodičnog nasilja, te da će biti menjan Porodični zakon i Кrivični zakonik kako bi se ova pojava kršenja ženskih prava iskorenila.

Ambasador Norveške Jern Eugen Jelstad rekao je da je rodno zasnovano nasilje izuzetno teška pojava koja pogadja milione širom sveta, te da je neophodno uključiti i muškarce u borbu za ženska prava, jer je to pitanje poštovanja i kulturoloških promena.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob rekla je da o rodnoj ravnopravnosti i borbi protiv rodno zasnovanog nasilja mora više da se razgovara u javnosti, da se ta tema uvede u obrazovni sistem i govori više o prevenciji nasilja.

Кonferenciju „Borba protiv seksualnog nasilja prema ženama – unapredjenje pravnog okvira i postupanja“ organizovali su Кoordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, Ministarstvo pravde i UN Women.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend