Društvo Ekonomija

Mihajlović: Uvozimo struju, suština je da građani i privreda ne budu u problemu

Foto: Boom93/MMV
Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je snabdevanje električnom, toplotnom energijom i gasom u Srbiji stabilno i da je zahvaljujući finansijskoj stabilnosti države obezbeđena dovoljna količina energije i energenata, kao i da neće biti prekida u snabdevanju domaćinstava i privrede.

„Od 11. decembra mi uvozimo električnu energiju, ali je suština da ni građani ni privreda ne budu u problemu i da ne dolazi do prekida u napajanju. U Srbiji je osigurano svakodnevno snabdevanje električnom energijom zahvaljujući finansijskoj stabilnosti koju je obezbedila Vlada“, rekla je Mihajlović prilikom obilaska radova na rekonstrukciji vrtića u Vrbasu, prenelo je ministarstvo.

Dodala je i da se električna energija uvozi jer EPS još ne može da proizvode dovoljne količine struje.

„Hladniji su dani, očekivano je da trošimo više. Juče je uvezeno 16,4 odsto od ukupne potrošnje električne energije. Od kada se desio kolaps 11. decembra, uvoz varira između 15 i 20 odsto, nekad je bilo i više od 20 procenata, ali je dobro što smo juče u našim termokapacitetima proizveli više električne energije nego tada“, rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, svakodnevno se analizira situacija sa ugljem, a u tome učestvuju predstavnici ministarstva, Vlade i stručnjaci sa fakulteta i da će analiza pokazati šta je potrebno uraditi u narednom periodu.

Cene struje i gasa nastaviće da rastu

Govoreći o ceni na evropskim tržištima, navela je da očekuje da će cene struje i gasa nastaviti da rastu.

„Cena struje je preko 200 evra za megavat-sat i ne očekuje se da će biti niža. Cena gasa ponovo raste, najviše zbog ekonomskih i političkih odnosa između Rusije i EU. Кao mala država, mi smo zahvaljujući finansijskoj stabilnosti obezbedili dovoljne količine ovog energenta, a potrošnja u našoj zemlji raste. Juče je potrošeno 14 miliona kubnih metara gasa“, kazala je Mihajlović.

Više od 200 miliona evra za energetsku efikansost

Mihajlović je izjavila da je unapređenje energetske efikasnosti nacionalni projekat koji znači smanjenje potrošnje energije i zdraviju životnu sredinu i da će za te namene ove godine iz budžeta biti izdvojeno više od 200 miliona evra.

„Obezbedili smo za ovu godinu više od 200 miliona evra u budžetu, jer je podizanje energetske efikasnosti važno kao da gradimo elektranu. Godišnje bacimo kroz prozor proizvodnju jedne elektrane, a unapređenjem energetske efikasnosti obezbeđujemo uštede i za domaćinstva i za državu“, rekla je ona.

Dodala je da će sledeći javni poziv za dodelu subvencija za postavljanje solarnih panela biti raspisan tokom februara i pozvala sve lokalne samouprave da se prijave.

Potvrdila je i da će država nastaviti da subvencioniše i zamenu stolarije, promenu kotlova za grejanje.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend