Društvo

Mihajlović: Uz mere štednje ušteda 15 odsto, popusti za manju potrošnju struje

Foto: Boom93/M. Veljković
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da preporuke za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije mogu da obezbede uštede od 15 odsto i ponovila da će domaćinstva koja budu imala niži račun u odnosu na isti mesec prethodne godine biti stimulisana dodatnim popustima.

„Država sve vreme radi na tome da se obezbedi dovoljno energije i energenata i za privredu i za domaćinstva, ali je pitanje koliko novca za to dajemo i zato apel svima da počnu da štede“, poručila je ona na TV Hepi.

Kako je objasnila, nije pitanje da li ćemo moći da proizvedemo i uvezemo, već da li treba da plaćamo tako visoku cenu električne energije.

„Mi hoćemo da se borimo da svako domaćinstvo ima dovoljne količine električne energije“, istakla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, Ministarstvo je donelo preporuke ne samo za domaćinstva, nego i za gradove i opštine, za državnu upravu i javna preduzeća koja treba da sačine svoje planove smanjenja potrošnje.

Mihajlović je precizirala da megavat-čas danas košta 630 evra, dok je pre tri dana koštao 730, ali da se ne zna kakva će biti cena u decembru.

Ona smatra da Otvoreni Balkan predstavlja mogućnost da Srbija, Albanija i Severna Makedonija zajedno realizuju projekte u oblasti energetike, pre svega kada je reč o novim kapacitetima i jačanju energetske bezbednosti.

Najavila je da tri države razgovaraju i o mogućnostima da grade zajedničku solarnu elektranu, ali i o zajedničkom balansiranju električnom energijom, zaključila je Mihajlović.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend