Društvo

Mihajlović: Vlada će nastaviti da ulaže u daljinsko grejanje u Srbiji

Foto: Boom93/M. Veljković
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je danas, posle potpisivanja ugovora o izgradnji nove toplane na biomasu u Majdanpeku, da će vlada nastaviti da ulaže u sektor daljinskog grejanja u Srbiji", saopštio je njen kabinet.

Cilj je, kako je rekla, da svi gradovi i opštine koriste obnovljive izvore (OIE) za proizvodnju toplotne i električne energije, jer će to smanjiti potrošnju i obezbediti zdraviju životnu sredinu.

„Zajedno sa vladom Nemačke i Nemačkom razvojnom bankom završili smo već dve toplane, u Malom Zvorniku i Priboju, i verujem da ljudi u tim gradovima koji sada imaju grejanje 24 sata i gde je emisija sumpor-dioksida i ugljen-dioksida
eliminisana, osećaju šta znači grejanje na drugačiji, zeleniji način“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da se zajednički radovi odvijaju i na izgradnji nove toplane na biomasu u Novom Pazaru i da će, od sledeće grejne sezone, od oktobra, gradjani i u tom gradu dobijati toplotnu energiju na efikasniji i zdraviji način.

Cilj je, prema njenim rečima, da sve toplane u Srbiji, a u mnogima se i dalje koristi najprljavije fosilno gorivo, u
narednim godinama koriste obnovljive izvore za proizvodnju energije i da se učini sve „da u narednim godinama Srbija bude zelena, a ne crna ili siva“.

Dodala je da je ukupna vrednost svih projekata koji se realizuju zajedno sa Nemačkom 1,4 milijarde evra.

„Nemačka je naš najveći i najznačajniji partner od svih zemalja u Evropi i sve što zajedno radimo u energetici tiče se svakog pojedinca, posebno u momentima ozbiljne energetske krize u kojoj se ceo svet nalazi“, rekla
je ona.

Raspisivanje tendera za toplanu u Majdanpeku planirano je u julu, u martu 2023. početak radova, kako bi toplana bila spremna za grejnu sezonu u oktobru iduće godine.

Realizacijom tog ugovora, prema rečima predsednika Opštine Majdanpek Dragana Popovića, obezbediće se stabilno i sigurno grejanje narednih godina i decenija.

„Imaćemo grejanje 24 časa za sve sugradjane. Ovo je samo jedan od projekata koji se realizuje uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike“, rekao je Popović.

Ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib rekao je da je cilj te zemlje da pomogne i podrži povećanje kapaciteta koji
koriste OIE i stabilnije i nezavisnije snabdevanje, ne samo kada je u pitanju zaštita životne sredine i borba sa klimatskim promenama, već posebno u trenutku krize, izazvane ratom u Ukrajini, kada energetika ima egzistencijalni značaj.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend