Društvo

Mihajlović: Za sada snabdevanje Srbije gasom redovno, brinemo za zimu

N1 screenshot
Što se Srbije tiče i snabdevanja gasom ono i dalje funkcioniše redovno posle odluke Gasproma da u potpunosti obustavi isporuku gasa Poljskoj i Bugarskoj, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

„Srbija dobija gas preko Bugarske, Bugarska je tranzitna država, gas koji dolazi od Gasproma tranzitira se ka Srbiji u ne manjim količinama nego obično, dakle blizu šest miliona metara kubnih gasa“, rekla je Mihajlović u izjavi medijima.

„Mi inače trošimo sada, već je letnje vreme, oko 4, 6 miliona metara kubnih gasa dnevno, to znači da su naše potrebe za sada redovne. Međutim, bez obzira na to što je to danas redovno, mi smo i ranije i sada razmišljali šta sve može da se desi. Prva stvar koja nije neobična i koja se već nekada u prošlosti dešavala, a to je da kada se obustavi gas jednoj državi, a ona je i tranzitna, onda ima običaj da uzima iz tog tranzita za svoje potrebe“, naglasila je Mihajlović.

Dodala je da je Bugarska 100 posto zavisna od ruskog gasa, te da nema mogućnost da nabavi za svoje potrebe gas nigde drugde piše N1.

„Dakle, to je moguća varijanta, ako se desi takva varijanta i Srbija ne dobije kroz tranzit količine koje su ugovorene, ima dve mogućnosti – jedna mogućnost je da koristimo gas iz Banatskog dvora, gde imamo za 21 dan u srpskom delu, a u ruskom za 22 dana imamo gasa“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da iz Banatskog dvora može dnevno da se izvlači pet miliona metara kubnih gasa, ne može više.

„I dodatno da krenemo, ako je to potrebno, u krizni plan broj dva – to znači supstitucija gasa nekim drugim energentom, obično je to mazut, ili čak ograničenje ugovora“, rekla je Mihajlović.

To je, prema njenim rečima, u potencijalno mogućoj varijanti da Bugari uzmu deo našeg gasa.

„Nadamo se da se to neće desiti, mi smo s njima sve vreme u komunikaciji i za sada sve funkcioniše najbolje, ali to je ono što je kratkoročno i što se dešava danas. Ono što je naša briga i šta mi radimo jeste kako da mi Srbiju obezbedimo gasom za zimu“, kazala je Mihajlović.

Ona je istakla i da je 4,5 miliona metara kubnih gasa koje danas koristimo, ono što koristimo leti, ali je dodala da je naša zimska potrošnja od 11 do 15 miliona metara kubnih gasa.

„To znači, naš ugovor sa Rusima traje do 31. maja, dakle do 31. maja mi imamo šest miliona metara kubnih gasa koje dolaze preko Bugarske. Da li će se i kako pregovarati, da li će se možda ići na produženje postojećeg ugovora, a ne na novi ugovor, to je sada i dalje na stolu u razgovorima između Srbijagasa i Gasproma. Dakle, to je jedna varijanta, druga varijanta je da dopunimo naravno dodatno još podzemno skladište gasa Banatski dvor, treća dodatna stvar jeste da razmišljamo o zakupu kapaciteta u nekom drugom skladištu van Srbije, što nije nerealno, a to je recimo Mađarska, i da naravno razmišljamo o zajedničkim kupovinama gasa sa Evropom, kao što Evropa pravi zajedničke kupovine gasa“, kaže.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend