Društvo

Milenković: Porast broja zaražene dece, vakcinacija usporena

Foto: Boom93/M. Veljković
Poslednjih nedelju dana u školskom dispanzeru beleži se porast dece pozitivne na koronu, a prema rečima Dejana Milenkovića načelnika Službe za zdravstvenu zaštitu školske dece, porast se očekuje i u naredne dve, tri nedelje.

„Povećan je broj prvih pregleda, samim tim veći je broj dece koju testiramo i broj one koja su pozitivna. Tokom prošle nedelje bilo je 112 pozitivnih školaraca, dok je nedelju dana pre toga bilo njih 91. Procenat pozitivne dece u odnosu na broj testiranih je preko 60 posto“, navodi Milenković.

Između 25 i 40 deteta se testira svakog dana, a za razliku od prethodnog perioda sada se testiranja vrše i vikendom.

Kako lekar dodaje, u opticaju su tri virusa respiratorni, grip i korona virus, a više od 50 posto dece koja se jave su zaražena koronom.

Retko ko gubi čulo mirisa i ukusa

Prema rečima lekara simptomi su slični gripu. Povišena telesna temperatura, bol u grlu, kašalj ,glavobolja ili neke stomačne tegobe.

„Sve manje dece gubi čulo mirisa i ukusa, toga skoro da više i nema. U principu deca brže ozdrave, ne treba im 7-10 dana, već se za 3-4 dana osećaju bolje i mnogo je manje dece sa komplikacijama“.

Ima zaraženih medicinara, ali manje nego u drugim službama

Kako navodi Milenković među lekarima i medicinskim sestrama u školskom dispanzeru ima zaraženih, ali manje nego u drugim službama.

„Na našem odeljenju svi su vakcinisani sa dve doze vakcine, plus treća doza. Povremeno bude poneko pozitivna, sa blažim simptomima, ali se uklapamo sa smenama, podnošljivo je“.

Vakcinacija dece od 12 do 18 godina od nove godine bukvalno stala

Deca dolaze na vakcinaciju, ali od nove godine to je minimalni broj njih.

„Tokom jeseni je vakcinacija lepo tekla, najviše je bilo dece koja su četvrta godina srednje škole, a sada je to bukvalno minimalan broj dece koja dolaze, što je korak unazad“, kaže lekar.

Na pitanje Boom93 da li je bilo dece koja su vakcinisana, a da su se zarazila, doktor kaže da za sada nisu imali takvih slučajeva.

Savet roditeljima

Kako naglašava načelnik, roditeljima se savetuje da ne moraju prvog dana kada se kod dece pojave simptomi da ih dovode kod lekara.

„Neka ih ostave kod kuće, da ih proprate i uključe vitamine i paracetamol. Velike su gužve, ali neće da zakasne ukoliko ih odmah nedovedu, ni za analize ili test. Kod nas se dugo ne čeka, nakon pregleda sutradan se odmah radi testiranje. Biće svi primljeni, ne vraćamo decu koja dođu na pregled“, zaključio je Milenković.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend