Društvo

Milion i po doza „sputnjika“ izašlo iz Torlaka

Vakcina protiv kovida Foto/ilustracija pixabay
Narednih dana u Srbiji će biti dostupna i peta vakcina protiv koronavirusa – proizvođača „Moderna“. Ohrabruje, međutim, i to što je poslednjih dana veće interesovanje za vakcinu koja se proizvodi u „Torlaku“.

Iako mnogi nisu verovali, a neki su se čak i smejali i šalili na račun te izjave, tek, kako je na početku ove epidemije i najavio ministar zdravlja, Srbija je u saradnji sa Rusima proizvela vakcinu protiv korone.

Iako mnogi nisu verovali, a neki su se čak i smejali i šalili na račun te izjave, tek, kako je na početku ove epidemije i najavio ministar zdravlja, Srbija je u saradnji sa Rusima proizvela vakcinu protiv korone.

Niko nije znao da će pandemija ovako dugo trajati, a još više brine što se njen kraj ne nazire, ali se zna da niko bitku protiv virusa ne može da dobije bez vakcina. Zato je Srbija uložila, i tek će ulagati u razvoj Nacionalnog instituta za virusologiju, vakcine i serume, piše RTS.

Pre pet meseci je zvanično pritisnuto dugme da u „Torlaku“ počne proizvodnja srpskog „sputnjika“.

Direktorka ovog instituta dr Vera Stoiljković ističe da su sa svojim ruskim partnerima do sada proizveli 1.500.000 doza „sputnjik V vakcine“ komponente 1 i komponente 2.

„Institut ‘Torlak’ je zajedno sa državom Srbijom, sa Vladom i sa našim Ministarstvom, uz ogromne napore, uspeo da proizvede vakcinu protiv kovida. Sama ta činjenica da je tu vakcinu uspeo da proizvede mali broj farmaceutskih kuća i država uopšte, daje na značaju kako našoj kući, tako i našoj zemlji“, kaže dr Stoiljković.

Osim vakcine protiv kovida, „Torlak“ je nepsoredno pre sezone distribuirao i svoju trovalentnu vakcinu protiv gripa, tako da je i ona u količini od 200.000 doza na raspolaganju građanima Srbije.

U skladu sa ugovorom koji su potpisali sa ruskom stranom, do kraja godine proizvešće još 2.500.000 doza komponente jedan i dva.

„Nadamo se da će ta saradnja biti nastavljena, vakcina je odlična, efikasna, kvalitetna, bezbedna i zaista je od srca preporučujemo za vakcinaciju“, navodi dr Stoiljković.

„Torlak“ kao stub zdravstvenog sistema

Država je najavila velika ulaganja u „Torlak“, a dr Stoiljković ističe da uvek idu napred i da su srećni što su uspeli da održe sve svoje proizvodnje.

„Stalno napredujemo, usklađujemo se sa standardima, i stvarno očekujemo i nadamo se da ćemo uz pomoć Vlade RS i što je predsednik prepoznao značaj svega ovoga, i što smo se mi u situaciji pandemije dokazali kao stub zdravstvenog sistema, zaista uspeti da završimo sve naše procese i da zaista budemo svetska sila kao što smo nekada i bili u domenu farmaceutske industrije“, rekla je direktorka „Torlaka“.

Od početka epidemije u „Torlaku“ se svakodnevno radi i testiranje i vakcinacija protiv korone. A uz zvuke rokenrol muzičke sile – „Riblje čorbe“, direktorka podseća da je prva be-se-že vakcina na „Torlaku“ proizvedena još 1927. godine, i da od tada proizvodnja ne prestaje. Prave i izvoze i vakcine protiv difterije, tetanusa, pertusisa.

Imaju nadaleko čuveni serum protiv zmijskog otrova, kao i proizvode protiv alergija.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend