Društvo

Milovanović: Čekamo novi predlog otkupne cene suncokreta, podržavamo kolege iz Vojvodine

Foto: Boom93/Sanja Lisac
Udruženje poljoprivrdnika “Stig” za sada ostaje suzdržano po pitanju protesta, jer čekaju do 15h da se donese novi predlog o ceni suncokreta. Kako je naveo za Boom 93 potpredsednik udruženja Aleksandar Milovanović za suncokret im je poslednji put ponuđena otkupna cena od 535 evra po toni.

Tražili smo da cena bude 700 evra po toni. Za sada ostajemo suzdržani, podržavamo naše kolege iz Vojvodine i čekamo novi predlog koji će nam predočiti oko 15 h”, rekao je Milovanović i dodao da će posle toga odlučiti šta dalje.

Najpre je predlog uljara bila otkupna cena od 480 evra po toni. Nakon toga je poljoprivrednicima obećano 500, a poslednja ponuda od juče je 535 evra,  što je 68 dinara sa PDV-om po kilogramu suncokreta prema porizvođaču.

„Ima mogućnosti da se navodno još malo poveća cena, tako je bar sinoć najavio Saranovac i rekao da će nas danas navodno obavestiti koliko bi to povećanje bilo. Mi smo tražili 700 evra po toni. Očekujemo od Ministarstva da daju bolju ponudu, do 15 h čekamo krajnju odluku. „, rekao je MIlovanović.

Poljoprivrednici su nezadovoljni otkupnom cenom suncokreta, zahtevaju minimum 700 evra po toni. Takođe, zahtevaju subvencije za gorivo, slobodan izvoz poljoprivrednih proizvoda, moratorijum i zamrzavanje kredita, premiju za mleko od 15 dinara po litri, kao i 30 odsto subvencija za đubrivo, a traže i da se proglasi elementarna nepogoda zbog velike suše.

Podsetimo, poljoprivrednici su juče bili nezadovoljni nakon razgovora sa Anom Brnabić, te su najavili da će o sledećim koracima tek odlučivati. Ipak, novosadski poljoprivrednici su odmah nastavili proteste. Oko 80 poljoprivrednika blokiralo je lokalne saobraćajnice u Subotici.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend